Senátorka Chalánková: Opatrovnické soudy budou znát trestní minulost žadatelů o pěstounství

18.08.2020 11:35

Komentář senátorky Jitky Chalánkové po jednání s náměstkem ministerstva spravedlnosti Michalem Fraňkem.

Senátorka Chalánková: Opatrovnické soudy budou znát trestní minulost žadatelů o pěstounství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Vítám výsledky jednání s náměstkem legislativní sekce ministerstva spravedlnosti Michalem Fraňkem, jehož tématem bylo zahrnutí opatrovnických soudů mezi orgány, které budou moci při svěřování dětí nebo osob s omezenou svéprávností zjistit celou trestní minulost žadatelů.

Beru vážně ujištění, že ministerstvo spravedlnosti se věcí zabývá a své legislativní řešení představí prostřednictvím poslaneckého pozměňovacího návrhu k již projednávané legislativě na půdě Poslanecké sněmovny. Jako iniciátorka této úpravy v Senátu jsem připravena takový návrh podpořit veřejně a následně pro něj i v horní komoře parlamentu hlasovat,“ a doplňuje: „Považuji za nanejvýš urgentní a potřebné, aby opatrovnické soudy mohly co nejdříve žádat nejen výpis z trestního rejstříku, který neobsahuje již zahlazené tresty, ale získaly nově přístup i k tzv. opisu, aby mohly zjistit minulost žadatelů. Jen tak bude možné předcházet situacím, kdy soudy svěří dítě nebo nesvéprávnou osobu do péče někomu, komu by je se znalostí jeho trestní minulosti rozhodně nesvěřily. Věřím, že díky vhodné legislativní úpravě budou do budoucna vyloučeny případy jako je například veřejně známý případ nezvěstné, a pravděpodobně utýrané Valerie. Ta byla soudem svěřena do péče své babičky, přestože ta byla již v minulosti odsouzena za brutální týrání vlastních dětí. Změna legislativy by vedle dětí měla zahrnout i další osoby s omezenou svéprávností, které jsou z logiky věci ve slabším postavení a jejich zájmy je třeba dostatečně ochránit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.