Senátorka Dernerová: Je nutné udělat nějaký čin a začít třeba od malého, jinak hrozí zánik naší civilizace

02.03.2016 14:59

Projev na 19. schůzi Senátu dne 2. 3. 2016

Senátorka Dernerová: Je nutné udělat nějaký čin a začít třeba od malého, jinak hrozí zánik naší civilizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Děkuji, pane předsedající, pane premiére, kolegyně, kolegové. Já mám kamaráda. Je to Syřan, oční lékař, a on mi před lety řekl: "To Arabské jaro, to je průšvih." Já jsem tomu nevěřila, já jsem říkala, to nemůže být průšvih. On říkal: "My máme úplně jiný styl života. Třeba v Sýrii fungují ještě kmenová uspořádání, jsou tam šarvátky. Vím, že ta vláda je špatně, ale na to jsme tam zvyklí." A já jsem tomu opravdu nevěřila. A když si s ním teď povídám opakovaně, tak mu dávám zapravdu.

My totiž vůbec nevíme, jak to tam chodí. Snažíme se těm státům vždycky vnuknout evropskou myšlenku, ideu o demokracii. Oni na to nebyli zvyklí. A nastává velká kolizní situace. A teď tady je Islámský stát. Islámský stát vlastně těží z toho, nebo vlastně možná rozpoutal to, co tam teď tam je, a podněcuje i exodus těch lidí pryč.

Já musím říct za sebe, že beru, pokud jsou ti lidé migranti, protože jim jde o život. Ale ekonomičtí migranti by tady příliš v Evropě neměli co dělat. A to si myslím, že se dá i nějakým způsobem zjistit, udělat jakési síto.

Pravdou je, že musím také souhlasit s paní senátorkou Zuzankou Baudyšovou, kde jsou ty děti? A já bych chtěla, aby česká reprezentace vyvinula nějakou aktivitu, aby se opravdu něco udělalo, a nehovořilo se pouze o tom. Protože od té zprávy uplynulo zase nějaké časové období, a my nevíme, jaké množství těch dětí se dále ztrácí. Takže bychom možná měli iniciovat právě u OSN, aby se tím začala velmi intenzivně zabývat a udělat nějaká významná opatření, a ne pouze povídat. Protože tady je sto slov, tisíc slov, tisíc vět, ale "skutek utek". My jsme pořád někde na začátku a ta lavina sem jde dál a dál..

Myslím si, že skutečně s Tureckem je nutné vyjednávat. Ale já bych udělala to, v podstatě je to můj názor, prostě bych tam ty peníze dala, ale kontrolovala bych na místě, jak s těmi penězi zacházejí, co udělají, aby se miliardy eur někde nerozplynuly.

Protože my stále jednáme a výsledek toho jednání je nula. A tady je nutný udělat nějaký krok, nějaký čin. Začít třeba od malého, ale nějak začít. Skutečně pak hrozí zánik evropské civilizace. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…