Senátorka Dernerová: Návrhy a doporučení výboru nejsou pro stát právně závazné

11.10.2017 11:57

Projev na 10. schůzi Senátu dne 11. 10. 2017 k Opčnímu protokolu k úmluvě Organizace spojených národů o právech osob se zdravotním postižením.

Senátorka Dernerová: Návrhy a doporučení výboru nejsou pro stát právně závazné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Alena Dernerová ve studiu OVM

Dobré dopoledne, vážený pane předsedo, paní ministryně, kolegyně, kolegové. Má zpráva k vládnímu návrhu, který se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu s ratifikací Opční protokol k úmluvě Organizace spojených národů o právech osob se zdravotním postižením.

Senátu PČR se v souladu s § 115 jednacího řádu Senátu předkládá k vyslovení souhlasu s ratifikací Opční protokol k úmluvě Organizace spojených národů o právech osob se zdravotním postižením. Samotná úmluva o právech osob se zdravotním postižením je integrální součástí systému lidsko-právních úmluv OSN. Byla přijata na zasedání Valného shromáždění OSN 13. prosince 2006 a pro ČR vstoupila v platnost 28. října 2009. Hodnotovým východiskem úmluvy je princip rovnosti, od něhož jsou odvozovány dva základní aplikační účely. A to zaprvé uplatnění všech lidských práv osob se zdravotním postižením a zadruhé podpora jejich aktivního zapojení do života společnosti. Úmluva je doprovázena opčním protokolem, který byl přijat na stejném zasedání Valného shromáždění OSN. Jako úmluva samotná ale ČR doposud nebyla ratifikován. Jeho rámcovým obsahem je uznání pravomocí výboru pro lidská práva osob se zdravotním postižením, zabývat se stížnostmi jednotlivců nebo skupin jednotlivců na porušení práv, vyplývajících z jednotlivých ustanovení úmluvy a vytvoření k tomu nutného, adekvátního, procedurálního rámce.

Vlastní text opčního protokolu tvoří 18 článků. Např. jeden z nich, uznání příslušnosti výboru přijímat a posuzovat oznámení osob nebo skupin v jurisdikci státu, pokud tyto tvrdí, že se staly obětmi porušení ustanovení úmluvy, povinnost státu předložit do 6 měsíců od informování o přijetí oznámení ze strany výboru písemné vysvětlení nebo prohlášení objasňující věc a informující o případné nápravě atd.

Co se týká počtu oznámení, tak v letech 2010 – 2015 bylo 34 oznámení, nejvíce z Austrálie, nejméně pak z Litvy, z Mexika. Dosavadní podání byla zaměřena na věcné okruhy typu diskriminace osob se zrakovým postižením ze strany soukromé kreditní společnosti, podpora začleněné osoby se zdravotním postižením na trh práce nebo například nevydání stavebního povolení pro hydroterapeutický bazén s odkazem na schválený plán rozvoje města, diskriminace v oblasti politických práv, aktivního volebního práva například, nebo dále nábor pracovníků a úprava pracoviště, propouštění zaměstnanců, zbavení způsobilosti k právním úkonům v trestním řízení, nakládání s vazebně stíhanými, dále přeložení zaměstnance na nižší pozici po delší nemoci, právo neslyšících jakožto porotců u soudu na přiměřenou úpravu ve formě účasti tlumočníka znakového jazyka, na uzavřeném jednání zajištění okamžitého stenozáznamu a podobně.

Na závěr bych jenom chtěla sdělit jednu takovou důležitou věc, že návrhy a doporučení výboru nejsou pro stát právně závazné. Podání oznámení ze strany jednotlivců tvrdících porušení práva garantovaného úmluvou není spojeno s omezující časovou lhůtu po vyčerpání všech opravných vnitrostátních prostředků. Lze tedy uvažovat obtížnou důkazní situaci v případě, že stěžoval využije svého práva po excesivně dlouhé době. Dále vláda ve své předkládají zprávě pro parlament nepředpokládá legislativní změny v důsledku samotné ratifikace opčního protokolu, a to z důvodu presumpce, souladu úmluvy s domácím právním řádem. Na případná negativní rozhodnutí výboru by tedy mělo být reagováno v budoucnu a jednotlivě.

Zdravotní výbor vyslovil souhlas k ratifikaci opčního protokolu. Takže výbor po odůvodnění zástupce předkladatele a mé zpravodajské zprávě doporučuje Senátu PČR dát souhlas k ratifikaci Opčního protokolu k úmluvě Organizace spojených národů o právech osob se zdravotním postižením, určuje zpravodajkou mě a v podstatě toto se dělo na 8. schůzi konané 15. srpna roku 2017, jako 64. usnesení. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…