Senátorka Horská: Bez evropských dotací bychom se nemohli do rekonstrukce vůbec pustit

01.09.2020 21:27

Rekonstrukce historické budovy bývalé zvláštní školy v pardubické Klášterní 52 je v plném proudu. Začala v květnu letošního roku a realizuje ji Základní škola a Praktická škola Svítání, o.p.s. Právě ta objekt zakoupila od města Pardubic. Rozsáhlou opravu financuje z evropské dotace, sponzorských darů a vyhlásila i veřejnou sbírku. Přispět tak může i široká veřejnost.

Senátorka Horská: Bez evropských dotací bychom se nemohli do rekonstrukce vůbec pustit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

Objekt v Klášterní 52 potřebuje nejen nový plášť, ale i rozsáhlé opravy uvnitř. „Přízemí bude sloužit veřejnosti jako vzdělávací, kulturní a společenské centrum. V plánu máme i speciální učebny pro technické a umělecké obory. Chceme v budově poskytovat základní a střední vzdělávání pro žáky s hendikepem s navazujícími službami a různými druhy terapií, a třeba i díky tréninkovým místnostem je připravovat pro vstup do zaměstnání,“ řekla ředitelka školy Svítání Miluše Horská a dodala, že budovu v Klášterní ulici škola využije také jako své hlavní sídlo. Dosud totiž Svítání v Pardubicích sídlí na třech místech.

O odprodeji bývalé školní budovy v Klášterní 52 do majetku školy Svítání rozhodli pardubičtí zastupitelé v září 2014. K podpisu kupní smlouvy došlo v květnu 2015 a škola Svítání se zavázala, že do pěti let zahájí rekonstrukci. Úvěr na zaplacení kupní částky ve výši 10 milionů korun škola získala od Komerční banky - díky transparentnímu hospodaření jako vůbec první nezisková organizace. „Objekt se tak stal majetkem Svítání jako obecně prospěšné společnosti a není tedy majetkem soukromým,“ uvedla Miluše Horská.

Na samotnou rekonstrukci škola Svítání získala z Integrovaného regionálního operačního programu 94 milionů korun. „Nebýt možnosti čerpat evropské dotace, nemohli bychom se do rekonstrukce vůbec pustit. V tomto ohledu již máme z minulosti zkušenost s jedním evropským projektem na začlenění sociálně vyloučených, takže nejdeme cestou neznámou,“ řekla Miluše Horská.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

Celkové náklady na opravu ale dosahují výše téměř 147 milionů korun. „Jednáme s městem, krajem a dalšími sponzory o finanční podpoře, řešíme také možnost půjčky. Vyhlásili jsme ale i veřejnou sbírku, do které se může zapojit každý z nás,“ uvádí Miluše Horská a s úsměvem dodává: „Když nás budou miliony, stačí přispět od koruny. Číslo našeho transparentního účtu je 35-6934550257/0100, variabilní symbol 2020.“

Stavební firmy převzaly budovu na začátku května letošního roku a ihned zahájily práce. Rekonstrukce historické budovy se hned v prvních měsících neobešla bez archeologického průzkumu. V prostoru rajského dvora bývalého kláštera archeologové z Východočeského muzea v Pardubicích odkryli zdivo původních pozdně středověkých domů z 15. století. Zdivo je víceméně časově současné zdivu tvořící současné sklepení v západní části objektu. Do tohoto zdiva byla pravděpodobně při rozšíření, resp. samotné výstavbě barokního kláštera minoritů na přelomu 17. a 18. století vsazena konstrukce studny. Následně v době, kdy studna již neplnila svou funkci, tedy pravděpodobně v době rozsáhlejší rekonstrukce původní klášterní budovy na objekt školy v 19. století, byla do výplně studny vložena nová konstrukce studny z pravidelných pískovcových kvádrů.

Konec rekonstrukce škola Svítání naplánovala na léto 2022. „První žáky chceme v nové školní budově přivítat v září 2022, kdy současně oslavíme třicet let fungování Svítání,“ sdělila ředitelka Horská.

Památkově chráněná budova v Klášterní 52 je významnou lokalitou v centru památkové zóny Pardubic a škola Svítání ji po rekonstrukci zpřístupní široké veřejnosti při kulturních a společenských akcích, při osvětových projektech a nabídne aktivity v oblasti začleňování potřebných a soužití lidí s hendikepem. „Činíme tak krok směrem k vytváření občanské společnosti,“ zakončila ředitelka školy Svítání Miluše Horská.

Základní škola a Praktická škola Svítání, o.p.s. poskytuje vzdělání a navazující služby mladým lidem s kombinovaným postižením. Vznikla v roce 1992 a od založení je její ředitelkou Miluše Horská, která je současně místopředsedkyní Senátu Parlamentu ČR.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce