Senátorka Horská: Pamlsková výzva - Jezme lépe

19.03.2017 10:03

Málokterá současná vyhláška vyvolává ve veřejnosti tolik protichůdných názorů, jako je tomu u tzv. pamlskové vyhlášky. Ráda bych k tomu též poznamenala několik vět.

Senátorka Horská: Pamlsková výzva - Jezme lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně Miluše Horská

Předně vyzývám, pojďme společně pracovat na zajištění toho nejlepšího pro školáky. Podporou zdravější stravy podporujeme jejich zdraví a tím také šanci na jejich lepší studijní výsledky.

Za prvé platí to, že problémem s pamlsky neřešíme jen prevenci nadváhy a obezity. Totiž i mnohé štíhlé děti mohou trpět následky nekvalitní stravy a nedostatkem živin. Nemoci jako srdeční infarkt nebo cukrovka postihují i jedince s normální hmotností a většina těchto chronických nemocí nevzniká ze dne na den. Základy začínají i desítky let předem a jejich záludnost je v tom, že je nevnímáme, nebolí a netrápí nás. Stejně tak i stravovací návyky a chutě budujeme od dětství a návyk na nezdravé potraviny mnozí v dospělosti každodenně řešíme.

Za druhé je přeci zřejmé, že kvalitní potraviny prospějí úplně všem. Ani hubený kluk nepotřebuje přeslazený jogurt anebo pocukrované koblihy.

Za třetí: nestrašme se rušením bufetů a neargumentujme nesmyslnými mediálními tvrzeními. Pamlsková vyhláška přeci dovoluje mazat bagety a chleby máslem, dovoluje sladit medem, v pohodě projdou plnotučné jogurty, tvarohy, kvalitní šunka a jakékoliv ovesné vločky.

A ano, položme si otázku, proč tedy neprochází nemalá část původního sortimentu bufetů a automatů? Je to tím, že většina toho, co se zde nabízí, nejsou kváskové chleby s pomazánkou, ani dezertíky z kvalitních jogurtů a ani ovoce. Nabízely se zde bohužel především sladkosti, tedy přeslazené jogurty, přesolené chipsy. Bufety nabízející junk food a soft drinks skutečně zmizely. Ale úkolem škol není zajistit práci a výdělek prodavačům bufetů. Zmizení přeprodeje nezdravostí ve školách dává prostor trhu nabídnout nové a kvalitní možnosti.

A to je výzva, před níž nás staví tzv. pamlsková vyhláška. Vyzývá nás k tomu, ať se zamyslíme nad tím, co našim dětem nabízíme, jak kvalitní a výživná je jejich strava. Chápu pamlskovou vyhlášku nikoli jako dogma, ale jako prvotní pokus k cestě za dobrou stravou. Pokus, který můžeme a asi bychom i měli revidovat. Ovšem nikoli rušit. A pamatujme též na to, že vyhláška neomezuje rodiče ani jim nenařizuje, jak mají živit své děti. Pouze zajišťuje, aby nezdravé potraviny nenabízel stát.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.