Senátorka Kovářová: Pan prezident nezná definici konzervatismu?

03.08.2023 15:14 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podstatě konzervativního přístupu řešení problémů

Senátorka Kovářová: Pan prezident nezná definici konzervatismu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniela Kovářová

Pan prezident neví, že v základních civilizačních, ústavněprávních, lidskoprávních, společenských, rodinných, náboženských, kulturních a výchovných tématech lze téměř vždy jasně identifikovat buď spíše progresivistický, nebo spíše konzervativní přístup? Pan prezident neví, že to je vlastně jediné téma, které je zkoumáno například při sestavování Nejvyššího soudu USA a dalších vrcholných orgánů zemí naší části světa?

Pak bych jej ráda informovala, že konzervatismus není žádná má soukromá definice, to je dilema, na kterém se láme náš dnešní svět!

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí

Co je konzervatismus?
Pochází z latinského conservare – uchovávat. A je vedle liberalismu a socialismu jednou ze tří hlavních politických ideologií.

Základní charakteristikou konzervatismu je otevřená tendence bránit se (rychlým) změnám a podporovat tradiční normy a hodnoty jako řád, autorita, tradice, vlast, rodina, náboženství, soukromé vlastnictví, hierarchizace společnosti a morálka.

Je tak těžké pochopit, že konzervativní přístup obnáší hájení zásad, které se osvědčily, zatímco pokrokářský ústavní soud bude chtít pomocí judikátů posouvat náš právní řád za hranice mandátu zákonodárců?

Má přidaná hodnota při volbě ústavních soudců je v tom, že se neomezuji jen na personální škraloup jednoho kandidáta nebo jeho postup v kariérním žebříčku. Můj přístup je komplexní, systémový, principiální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…