Senátorka Seitlová: Každá dotace je velice přísně tím, kdo dotaci poskytuje, kontrolována

02.05.2019 16:47

Projev na 8. schůzi Senátu dne 2. 5. 2019, k návrhu změny zákona o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv.

Senátorka Seitlová: Každá dotace je velice přísně tím, kdo dotaci poskytuje, kontrolována
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Pane předsedající, vážený pane předsedo poslanče, dámy a pánové, milí kolegové a kolegyně, já velice krátce.

Víte, já jsem po té řeči pana senátora Valenty získala dojem, jako kdyby nevládní organizace, když dostanou dotaci, tak nebyla kontrolována. A to by tedy bylo velmi špatně. Já nejsem v žádné nevládní organizaci, žádnou neprovozuji, ale jednoznačně vím už z jednání, která probíhají na různých úrovních, že každá dotace, nejen vládním organizacím, je velice přísně tím, kdo dotaci poskytuje, kontrolována. Chtěla jsem, aby to tady jednoznačně zaznělo.

A pak ještě druhá věc. Na našem výboru jsme pozměňovací návrh pana senátora Valenty skutečně projednávali a to znění pozměňovacího návrhu je opravdu nejasné. Nejasné z důvodu, kdy by měly být zveřejňovány registry, ale vy tu dotaci, která přesáhne třeba milion, dostanete v listopadu. Jak to bude tedy s platností těch předchozích smluv. Ta formulace nebyla dostatečná. A já chci říct, že předkladatel, kterého zastupoval pan poslanec Michálek, řekl, ano, domníváme se, že i toto je správné, aby nevládní organizace zveřejňovaly. A budeme o tom jednat a budeme se snažit o to, aby ten zákon v tomto smyslu byl dopracován.

Ale to není možné přijetím tohoto pozměňovacího návrhu, který je nepřesný. Tak jenom toto jsem chtěla opravdu vysvětlit. A pak ještě jednu věc bych ráda řekla. Víte, tady se hodně polemizovalo dokonce s tím, jestli zákon má smysl, nebo nemá smysl. Jestli zákon 106 o poskytování informací má smysl, nebo nemá smysl. Konkrétní případ z minulého zastupitelstva kraje. Kdyby neměli registr smluv ti, kteří kontrolují nebo se dívají na registr smluv, tak jsme vůbec neodhalili to, že byly poskytnuté prostředky. Ty prostředky nebyly řádně zkontrolovány kontrolním výběrem na kraji. A teprve teď kraj doplňuje a vyžaduje podklady, které dávno měly být doplněny. Takže zákon jako takový, oba ty zákona, a já neříkám, že dokonalé a že zcela bezchybné, ale bezpochyby napomáhají tomu, aby s veřejnými prostředky bylo nakládáno pokud možno ve prospěch. Protože to jsou prostředky občanů a je potřeba, aby byly skutečně transparentně vynakládány. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…