Senátorka Syková: Je Praha bezpečná nebo se máme bát teroru?

26.04.2018 8:39

Jezdit obtěžovat a terorizovat obyvatele Prahy si navykly mnohé skupiny. Je to také výsledek globalizace, migrace, otevřených hranic a koncepcí levného masového cestování. Mění se svět, Praha i periferie. Změnit se musí i policie.

Senátorka Syková: Je Praha bezpečná nebo se máme bát teroru?
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

Jezdit obtěžovat a možná již i terorizovat obyvatele Prahy si za léta navykly mnohé skupiny. Pravidelně jsou to skupiny Dánů a Britů na alkoholických zájezdech po pražských hospodách, které končí vandalstvím, demolicí hotelu a ohrožováním místních lidí. Letos už přibylo hromadné znásilnění turistky z Irska arabskými občany zemí severní Afriky. Policie musí do ulic, občané mají právo na bezpečí.

 A aktuálně zde máme skupinu sedmi nizozemských Turků, kteří od pátku terorizovali místní personál a hosty v pražských restauracích. Skončilo to téměř smrtí. Také toto je výsledek globalizace, migrujících lidí, otevřených hranic a obchodních koncepcí levného masového cestování.

Vyjdete-li na ulici třeba v Barceloně, skupinu policistů potkáte do několika minut. Jsou přítomni na ulici neustále. V Praze mají viditelná stálá stanoviště na Václavském náměstí a na Staroměstském náměstí. Praha je navíc prošpikovaná kamerami. Nizozemští občané přesto terorizovali od pátku místní. Nepomohla výzva ubytovacím zařízením. Až na letišti na ně v pondělí upozornila pozorná žena.

Stát s vozem na ulici, „kdyby něco“nestačí. Obcházet každé ráno náměstí Republiky a rozdávat pokuty dodavatelům do obchodů a na trhy, je z pohledu policie možná důležité, ale z pohledu bezpečnosti lidí úplně mimo.

Policisté musí definitivně do ulic. Musí být cvičeni na situace, kdy na území přijíždí kromě mírumilovných návštěvníků rovněž bandy násilníků. Taková je realita. O policii v ulicích se hovoří léta, ale plány stále váznou.  Jednou nemá policie dost lidí, jindy občané volají, že policie v ulicích je policejní stát.

Jenže svět se mění. A nemění se jen centrum Prahy, mění se i periferie, kde aktuálně gang mladých zmlátil ostrahu obchodního centra. I v mém obvodu na Praze 4 vzniká sídlištní subkultura mladých kromě už existujících skupin bezdomovců a narkomanů. Dohromady je to třaskavá směs.

Policie musí být ve městě, které se definitivně stává světovým, v ulicích jako prevence, pro odrazování potenciálních násilníků, kvůli rychlé reakci na zločin. Musí konat. A my to musíme zaplatit. Protože předpokladem svobody je bezpečí. Mají-li občané právo na různé svobody, mají v prvé řadě právo na bezpečí. Plyne to i z mezinárodních úmluv a judikatury Evropského soudu pro lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…