Senátorka Vítková: Jde o to, aby se překlenulo toto přechodné období

13.05.2020 22:01

Projev na 22. schůzi Senátu ČR ze dne 13. května k návrhu zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu

Senátorka Vítková: Jde o to, aby se překlenulo toto přechodné období
Foto: senat.cz
Popisek: Jaromíra Vítková

Děkuji za slovo, vážený pane předsedo, vážený pane ministře, vážené senátorky a senátoři. Cílem návrhu zákona je vytvoření podmínek pro zmírnění dopadu epidemie koronaviru označeného jako SARS-CoV-2 v oblasti sportu prostřednictvím Národní sportovní agentury.

Tak jak uvedl pan ministr, jde o to, aby se překlenulo toto přechodné období, aby do sportovních klubů mohly plynout dotace, a to, jak je avizováno, až ve výši 1 miliardy korun. Návrh právě umožňuje, aby tyto finanční prostředky administrovala Národní sportovní agentura. Já jsem se zúčastnila výboru pro vědu, vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu v Poslanecké sněmovně, kde právě tento tisk projednávali, obhajoval tam pan poslanec Milan Hnilička. Za ministerstvo školství pan náměstek Kovář. Následně v Poslanecké sněmovně hlasovalo 86 poslanců pro z 98 přítomných, proti nebyl nikdo. Dále jsem komunikovala ve svém obvodu se sportovními kluby, abych měla přehled o jejich názorech a zpětnou vazbu. Proto když jsem seznámila podvýbor pro sport našeho výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. se svojí zpravodajskou zprávou, tak jsem rozšířila usnesení o doprovodné usnesení, které jste všichni obdrželi. Stejně jako podvýbor, tak i výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice 12. 5. doporučil Senátu schválit usnesení, vč. usnesení doprovodného. Co se týká doprovodného usnesení, podvýbor pro sport reaguje na situaci, že se má rozdělovat poměrně velká částka, v této chvíli ještě není znám program, takže v doprovodném usnesení požadujeme, aby podvýbor pro sport mohl spolupracovat s agenturou na přípravě pravidel programu, aby bylo jasně řečeno, kdo bude moci žádat, zda pouze sportovní kluby, neziskové organizace, nebo i příspěvkové organizace, nebo města a obce. Dále zda bude možné žádat energie, vodné, stočné, teplo, v případě ledních stadionů na chlazení, nebo zda bude možno žádat i na mzdy pro pracovníky, kteří při uzavření sportovišť přišli o možnost pracovat a také tedy ztratili nárok na odměnu. Dále také jsme diskutovali a v podstatě v daném usnesení je problém s dětmi a mládeží,v případě, že rodiče budou žádat zpět finanční prostředky za období, kdy děti nemohly sportovat.

Důležité je také usnesení, které by mělo z podvýboru pro sport umožnit na závěr administrace tohoto programu mít přehled o tom, kolik finančních prostředků se vynaložilo a za jakým účelem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.