Sieber (ŘN): Chci změnit zákon o pronájmu bytů

11.09.2016 6:27

Zákon, byty, pronájem, společenství vlastníků jednotek.

Sieber (ŘN): Chci změnit zákon o pronájmu bytů
Foto: Archiv J. M. Siebera.
Popisek: Jiří Maria Sieber před jedním z vybydlených chanovských panelových domů.

Družstevní byty

Současná právní úprava je taková, že v případě družstevních bytů, musí nájemce družstevního bytu, pokud chce dát svůj byt do podnájmu, požádat o souhlas majitele domu. Představenstvo bytového družstva pak zváží, zda navrhovaný  podnájemník splňuje standart družstevního domu a udělí nebo neudělí souhlas s podnájmem bytu a tak s nastěhováním podnájemníka do domu. Pokud by nájemce družstevního bytu dal svůj byt k podnájmu bez souhlasu družstva, je to ze zákona důvod k výpovědi z nájmu bytu a vyloučení z družstva.

Soukromé byty

V případě bytu v soukromém vlastnictví takový souhlas ze zákona není potřeba. Majitel bytu může svůj byt pronajmout komukoliv. Pak na Mostecku jsou byty pronajímány sociálně slabým, za které platí nájem sociálka. Takoví nájemníci pak devastují dům a jeho okolí a z některých oblastí se stávají cikánská ghetta.

Jaké navrhuji řešení?

Navrhuji změnu zákona tak, aby nájem bytu byl podmíněný souhlasem statutárního orgánu Společenství vlastníků jednotek, aby tento orgán domovní samosprávy měl pravomoc odmítnout udělit souhlas s pronájmem bytu takovému člověku na sociálních dávkách, u kterého by bylo riziko, že by přítomnost jeho rodiny v domě způsobila chanovizaci domu a tím devastovala domovní soužití vlastníků a nájemníků bytů v domě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě