Šilar (KDU-ČSL): Aleš Gerloch je mužem těch, kteří jsou u moci

21.03.2019 14:11

Senátorský klub KDU-ČSL nepodpořil kandidaturu Aleše Gerlocha na ústavního soudce.

Šilar (KDU-ČSL): Aleš Gerloch je mužem těch, kteří jsou u moci
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za KDU-ČSL Petr Šilar

Právník Aleš Gerloch se nestane soudcem Ústavního soudu, a to i díky hlasům senátorského klubu KDU-ČSL. Na 7. schůzi Senátu získal hlasy pouze 19 senátorů a žádný z nich nebyl lidovecký. Senátorům vadila zejména jeho minulost a celkový morální profil.

„Člověk, který se označuje jako reformní komunista v době normalizace, chce být garantem ústavního pořádku. Pro mě je profesor Aleš Gerloch osobou nepřijatelnou,“ uvedl na plénu senátor Zdeněk Papoušek. Předseda senátorského klubu Petr Šilar ho doplnil: „Je mužem těch, kteří jsou u moci. Vadí mi navíc i jeho členství v komunistické straně.“

Senátoři přijali také usnesení, které reaguje na současné odcházení Velké Británie z Evropské unie. „Podstatou usnesení je na jedné straně snaha vyjít vstříc Spojenému království, tedy spíše odklad brexitu umožnit, a na druhé straně zohlednit blížící se termín květnových voleb do Evropského parlamentu a související riziko možného zpochybnění legitimity institucí EU jako je rozpočet nebo legislativní proces," vysvětlil senátor Václav Hampl, který je také předsedou senátního Výboru pro záležitosti EU.

Petr Šilar také kvitoval, že prošla novela zákona o lesích. Obsahuje účinnější postup proti kůrovci a vytváří legislativní podmínky pro efektivnější zvládání kalamity. „Tuto novelu vítám a podporuji, má totiž zrychlit rozhodovací proces při řešení kůrovcové kalamity," řekl předseda. Podle jeho slov je třeba rychlého jednání, aby novela mohla začít platit ještě před zvýšeným výskytem kůrovce.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…