Šilar (KDU-ČSL): Nechci, aby se prohlubovala energetická závislost na Rusku

30.06.2013 13:30

V dnešních dnech mně nedá nevyjádřit se k tématu, které zdánlivě nesouvisí s problematikou, kterou se ve své senátorské práci zabývám. A tou je ve chvíli, kdy začínají sílit hlasy proti, dostavba Jaderné elektrárny Temelín.

Šilar (KDU-ČSL): Nechci, aby se prohlubovala energetická závislost na Rusku
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Značnou část mého působení v politice jsem se soustředil na regionální politiku, zejména na zájmy lidí žijících na venkově. Venkov mám rád a o to více mi vadí, že čeští zemědělci musí přežívat v tvrdém konkurenčním prostředí. Že se postupně snižuje zemědělská soběstačnost a na zemědělské půdě přibývají monokultury. Krajinu hyzdí solární panely a dotace obnovitelných zdrojů vyčerpávají státní rozpočet.

Neméně důležitá je soběstačnost energetická. Jaderná energie je zatím nejčistší zdroj, jaký lidstvo vynalezlo, a osobně jí vyslovuji podporu dlouhodobě.

Jestliže se mě kdokoli zeptá na dostavbu Temelína, odpovím ano. Podobné pochybnosti a střety názorů o Temelín jako dnes, jsme zažili i při stavbě prvních dvou bloků JETE na počátku 90. let. Stejně jako nyní se řešilo, zda energii z Temelína vůbec potřebujeme. Od veřejnosti i z vlády padaly návrhy na zastavení stavby a stejně jako dnes se řešilo, zda se na tehdejší dobu gigantická investice může vyplatit. S ohledem na tyto debaty se potvrzuje, že odhadnout, co bude v energetice za nějaké dvě desítky let, je prakticky nemožné. Ostatně, jestliže stále nemáme státní koncepci energetiky, můžeme se dokola dohadovat, zda energii z Temelína vůbec potřebujeme.

A konečně, kdo by měl Temelín dostavět. Nechci, aby se prohlubovala energetická závislost na Rusku. Věřím odborníkům, preferuji jejich hodnocení bezpečnosti a technických parametrů nových reaktorů. Jsem tedy rád, že podle předběžného hodnocení tendru je zatím napřed Westinghouse, a to právě díky technickým parametrům.

Ing. Petr Šilar (KDU-ČSL),
senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…