Šilar (KDU-ČSL): Nechci, aby se prohlubovala energetická závislost na Rusku

30.06.2013 13:30

V dnešních dnech mně nedá nevyjádřit se k tématu, které zdánlivě nesouvisí s problematikou, kterou se ve své senátorské práci zabývám. A tou je ve chvíli, kdy začínají sílit hlasy proti, dostavba Jaderné elektrárny Temelín.

Šilar (KDU-ČSL): Nechci, aby se prohlubovala energetická závislost na Rusku
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Značnou část mého působení v politice jsem se soustředil na regionální politiku, zejména na zájmy lidí žijících na venkově. Venkov mám rád a o to více mi vadí, že čeští zemědělci musí přežívat v tvrdém konkurenčním prostředí. Že se postupně snižuje zemědělská soběstačnost a na zemědělské půdě přibývají monokultury. Krajinu hyzdí solární panely a dotace obnovitelných zdrojů vyčerpávají státní rozpočet.

Neméně důležitá je soběstačnost energetická. Jaderná energie je zatím nejčistší zdroj, jaký lidstvo vynalezlo, a osobně jí vyslovuji podporu dlouhodobě.

Jestliže se mě kdokoli zeptá na dostavbu Temelína, odpovím ano. Podobné pochybnosti a střety názorů o Temelín jako dnes, jsme zažili i při stavbě prvních dvou bloků JETE na počátku 90. let. Stejně jako nyní se řešilo, zda energii z Temelína vůbec potřebujeme. Od veřejnosti i z vlády padaly návrhy na zastavení stavby a stejně jako dnes se řešilo, zda se na tehdejší dobu gigantická investice může vyplatit. S ohledem na tyto debaty se potvrzuje, že odhadnout, co bude v energetice za nějaké dvě desítky let, je prakticky nemožné. Ostatně, jestliže stále nemáme státní koncepci energetiky, můžeme se dokola dohadovat, zda energii z Temelína vůbec potřebujeme.

A konečně, kdo by měl Temelín dostavět. Nechci, aby se prohlubovala energetická závislost na Rusku. Věřím odborníkům, preferuji jejich hodnocení bezpečnosti a technických parametrů nových reaktorů. Jsem tedy rád, že podle předběžného hodnocení tendru je zatím napřed Westinghouse, a to právě díky technickým parametrům.

Ing. Petr Šilar (KDU-ČSL),
senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.