Šimral (Piráti): V pražských školách se stále ještě najde spousta schopných žáků

17.05.2019 4:33

Již podeváté, ve středu 22. května ve 12:30 hodin, budou v Brožíkově sále Staroměstské radnice jako vítězové soutěže Sollertia Praha oceněni nejzručnější studenti pražských středních odborných škol. Z rukou radního Víta Šimrala převezmou originální stříbrné medaile vyražené k této příležitosti Českou mincovnou.

Šimral (Piráti): V pražských školách se stále ještě najde spousta schopných žáků
Foto: praha.pirati.cz
Popisek: Vít Šimral

Hlavním principem dovednostních soutěží Sollertia je přímé porovnání výkonu žáků a odborníka z praxe, takzvaného vyzyvatele. V závěrečném kole obdrží studenti stejný úkol jako vyzyvatel. Nejlepší soutěžící, který dosáhne alespoň 66 % výsledku vyzyvatele, je oceněn čestným titulem Sollers (z lat. zručný) a medailí zhotovenou ze 42 gramů ryzího stříbra. V letošním ročníku se soutěžilo v deseti oborech vzdělání – Truhlář, Mechanik opravář motorových vozidel, Kadeřník, Elektrikář, Strojírenství, Cukrář, Stavebnictví, Kuchař, Malíř – Lakýrník a Podlahář. Soutěž v posledně jmenovaném oboru se pilotně konala za účasti zahraničních škol.

„Sollertia ukazuje, že v pražských školách se stále ještě najde spousta schopných a motivovaných žáků, kteří se nebojí vyzvat mistry svých oborů. A takoví, co se výzev nezaleknou už na škole, nebudou mít problém prosadit se i později, na pracovním trhu,“ uvedl radní pro oblast školství Vít Šimral.

Dovednostní soutěže Sollertia mají za cíl rozšířit přímou účast podniků jako budoucích zaměstnavatelů na obsahu výuky a na hodnocení výsledků žáka, a to zejména v praktickém vyučování. Zapojení odborníků z praxe obohacuje a rozšiřuje praktickou výuku odborných předmětů, posiluje vazby mezi podniky a školami a je možné díky nim objektivně zjistit úroveň získaných vědomostí a dovedností žáka v porovnání s profesionálem v oboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.