Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

18.04.2024 9:05 | Tisková zpráva

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželství pro všechny, a vyřadila ji z programu schůze.

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň
Foto: Piráti
Popisek: Adéla Šípová

Zákon tak míří k podpisu prezidentovi republiky ve Sněmovnou schválené verzi, která je nedostatečným kompromisem a která stejnopohlavním partnerům nepovoluje vstupovat do manželství, ale pouze uzavírat „partnerství” s většinou práv manželů. Senát tak nevyužil svou šanci narovnat práva stejnopohlavních párů a přijmout pozměňovací návrh pirátských senátorů Lukáše Wagenknechta, Adély Šípové a dalších, který by manželství zrovnoprávnil. Česko se tak stále nepřipojí k většině vyspělých států Evropy a  nebude mít stejná práva pro stejnopohlavní páry.

Piráti dlouhodobě prosazují rovná práva pro všechny bez rozdílu. Novelu zákona o manželství pro všechny páry, kterou podporují v ČR dle průzkumů zhruba dvě třetiny lidí, předložili Piráti spolu s dalšími koaličními stranami už v červnu 2022. Současné nerovné podmínky jsou totiž nejen nedůstojné, ale duhové rodiny včetně jejich dětí mají také výrazně menší právní jistoty, což jim komplikuje řadu běžných životních situací. To v mnoha ohledech zlepšuje už novela ve znění, které prošlo Sněmovnou, práva stejnopohlavních párů a duhových rodin ale nenarovnává zcela. Proto senátoři za Piráty chtěli tuto nerovnost opravit.

„Zklamalo mě, že současná politická reprezentace nerespektuje většinový názor občanů, které zastupují. A tak stále budeme lidi dělit na dvě kategorie, kdy někteří z nich nadále nebudou moct uzavřít plnohodnotné manželství. Pozitivní je alespoň částečný posun v právech stejnopohlavních párů, např. v oblasti osvojení nebo majetkových uspořádání partnerů,” uvedl Lukáš Wagenknecht.

„Vyřazení z programu jsem podpořila, aby se v Senátu již tak osekaná novela ještě výrazně nezhoršila. Pozměňovací návrhy, které navrhovali senátorka Chalánková a senátor Hraba, by totiž kromě znemožnění manželského svazku stejnopohlavním párům postihly ženy v partnerství, které se snaží otěhotnět. My jsme chtěli práva všech lidí narovnat a opravdu zavést možnost manželství pro všechny. Pokusili jsme se o to na výborech. Náš pozměňovací návrh ale v Senátu bohužel nenašel podporu. Nedělá mi to radost, ale vyřazení z programu byla jediná možnost, jak zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň dále zhoršovat situaci stejnopohlavních párů,” sdělila Adéla Šípová.

„Vyřazení projednávání „novely o manželství pro všechny“ z programu Senátu považuji za zcela nestandardní krok, který se vyhýbá demokratické diskusi a obchází menšinu. Přestože patřím k části Senátu, které tento postup v této situaci vyhovuje, neztotožňuji se s ním. Považuji za zcela skandální, že především ODS v Senátu není schopna dát jasné slovo, jak se k věci staví, a nutí tak ostatní volit nestandardní cesty. Je to pokrytectví, které v konečném důsledku nahrává extrémistům všeho druhu,” uzavřel Marek Hilšer.

Piráti budou dál prosazovat rovnost a možnost plnohodnotného manželství pro všechny a bojovat proti nedůstojné diskriminaci lidí a jejich dělení na různé kategorie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

21:03 Richter (ANO): Nejhorší masová střelba je i po pěti měsících stále ve stadiu vyšetřování

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - Návrh na zřízení vyšetřovací komise Posl…