Senátoři dumají, jak protlačit Istanbul. Píší Pekarové. Kolega se jim vysmál

06.02.2024 19:47 | Monitoring

Skupina senátorů v čele s Adélou Šípovou odeslala otevřený dopis adresovaný předsedkyni Poslanecké sněmovny, Markétě Pekarové Adamové, v němž vyjadřují své hluboké znepokojení nad dosavadním průběhem projednávání ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, známé též jako Istanbulská úmluva. Na otevřený dopis reaguje na sociální síti senátor Zdeněk Hraba.

Senátoři dumají, jak protlačit Istanbul. Píší Pekarové. Kolega se jim vysmál
Foto: Zdeněk Hraba
Popisek: Zdeněk Hraba

V dopise, podepsaném Václavem Láskou, Janem Holáskem, Martinem Krskem, Přemyslem Rabasem, Lukášem Wagenknechtem, Davidem Smoljakem a Markem Hilšerem, je zdůrazněna důležitost této mezinárodně právně závazné Úmluvy pro boj proti domácímu násilí a násilí na ženách. Senátoři apelují na předsedkyni Sněmovny, aby pokračovala v projednávání již běžícího procesu udělení souhlasu s ratifikací úmluvy ve Sněmovně.

„Je naší společnou odpovědností chránit nejzranitelnější členy naší společnosti. Tato úmluva představuje klíčový nástroj v boji proti domácímu násilí jako takovému a myslí na zvlášť zranitelné skupiny, kterými jsou děti, ženy, senioři a handicapovaní. Podle senátorů by její ratifikace ve Sněmovně vyslala jasný signál všem obětem v těžké životní situaci, že Česká republika stojí pevně na straně ochrany lidských práv, a to i na poli mezinárodního práva. Kéž by se nám povedlo zamrzlý proces ratifikace dokončit,“ uvedla senátorka Adéla Šípová.

Skupina senátorů zdůrazňuje, že neschválení úmluvy v Senátu bylo velkým zklamáním pro oběti domácího násilí a organizace, které je dlouhodobě podporují. Přesto věří, že je možné tuto situaci napravit a vyzývají Poslaneckou sněmovnu, aby projednávání úmluvy ve Sněmovně nevzdávala.

„Věříme, že pokud Poslanecká sněmovna schválí úmluvu, bude existovat důvod pro její opětovné projednání v Senátu po podzimních volbách. Je důležité, aby naše debata byla důstojná a založená na faktech a aby byly odmítnuty veškeré dezinformace a hoaxy šířené v souvislosti s úmluvou,“ dodal senátor Václav Láska.

Senátoři apelují na všechny poslance a poslankyně, aby se postavili na stranu ochrany lidských práv a ukázali, že Česká republika odmítá jakoukoliv formu násilí. Ratifikace Istanbulské úmluvy by byla významným krokem k vytvoření bezpečnější a spravedlivější společnosti pro všechny její členy.

Právě na tuto iniciativu reaguje senátor Zdeněk Hraba. „Pokud progresivně-levicoví kolegové na sílu tlačí na nové jednání o ratifikaci Istanbulské úmluvy, když ji Senát jasně odmítl, otevřeně tím popírají princip ‚ne znamená ne‘. Svůj dvojí metr si mohou ověřit hned u jednání o novele trestního zákoníku z pera pana ministra Blažka, která má tento princip zakotvit v definici trestného činu znásilnění a která má i moji jednoznačnou podporu,“ poznamenal senátor Zdeněk Hraba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…