Jééé, to je ostuda. Pirátka, které nejdou „internety“. Smazala, ale lidé si všimli

05.04.2024 9:15 | Monitoring

Pirátská senátorka Adéla Šípová, která řadí mezi své priority digitalizaci, si utrhla pořádnou ostudu. Na sociální síti chtěla nasdílet smlouvy, kterými by poukázala, jak se v tuzemsku odehrává hazardní lobby. Nasdílela však odkaz na soubory uložené v disku svého počítače. Výsměch na sebe nenechal dlouho čekat. Lidé jí místo vysedávání v horní komoře doporučili IT kurzy a nešetřili narážkami na proslulou pirátskou počítačovou gramotnost.

Jééé, to je ostuda. Pirátka, které nejdou „internety“. Smazala, ale lidé si všimli
Foto: Piráti
Popisek: Adéla Šípová

Příslušné dokumenty chtěla Šípová nasdílet na sociální sítě, vůbec však nevěděla, jak na to. Smlouvy si nejdříve uložila na disk C: ve svém počítači a na něj následně nasdílela odkaz veřejnosti. Ve světle toho, jak pirátská senátorka Šípová prezentuje, že se věnuje oblasti digitalizace, sklízí za svůj přešlap nyní jeden výsměch za druhým.

„Digi Piráti? Amatéři. Pirátská strana, analog je vaše moře,“ komentovali lidé úroveň základních znalostí Šípové v práci s počítačem v narážce na to, že členům Pirátů, kteří mají za cíl digitální transformaci, by neměla chybět počítačová gramotnost.

„Taky vám ty pdf se smlouvami nejdou stáhnout?“ bavili se další uživatelé platformy X, že politička rozesílala odkaz na smlouvy stažené na vlastní počítačový disk.

Netrvalo dlouho a senátorka po vlně výsměšných reakcí tyto nefungující odkazy na vlastní disk C smazala. Někteří stále nechtěli věřit, že něco takového myslela Pirátka Šípová vážně. „To se nestalo, že ne,“ hrozila se například Nikola Žitková. Objevily se spekulace, že snad musí jít o „fake". „Stalo, už to smazala, ještě že jsem tak pohotově udělal screenshot,“ zaznělo v dalším reakcí.

Jak bylo již řečené, senátorka Adéla Šípová přitom řadí digitalizaci mezi svá důležitá témata. „V rámci posunu digitalizace chci vidět třeba i větší otevřenost úřadu při hospodaření s veřejnými prostředky. Vyšší flexibilitu, participaci občanů na informovanosti a tím pádem i efektivnější kontrolu úředníku,“ uvádí senátorka na svých stránkách.

Lidé si ale nevěřícně klepou na čelo, že digitalizaci řeší někdo, kdo si neumí poradit s rozesláním odkazů. „Pokud je digitalizace v těchto rukách, nemám tedy o náš stát sebemenší obavy!“ napsal ironicky přispěvatel do diskuse.

Na sociální síti se také připomínalo, že podobné neumění s počítačem předvedli i jiní politici. Například slovenský politik Šefan Harabin či česká ekoaktivistka Michaela Pixová. Ti si mohou s Šípovou podat v rozesílání odkazu na dokumenty uložené ve svém vlastním počítači ruce.

„Výkvět českých elit, co sedí v senátu, neumí nasdílet soubor. Pak nemá tahle země vypadat tak, jak vypadá. Strašidelný jen pomyslet, že tyhle lidi rozhodujou o něčem, co ovlivňuje náš život,“ povzdechl si následně komentující.

Senátorce Adéle Šípové se nakonec přece jen podařilo nasdílet fungující odkazy na smlouvy uložené v internetovém portálu registru smluv. Přesto ji bylo doporučováno, aby „místo sezení v Senátu navštívila raději IT kurz“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jiná interpretace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBflm , 05.04.2024 10:20:53
Třeba je zvyklá stahovat soubory z cizích počítačů. O tom přece počítačové pirátství je.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …