Skála (KSČM): Pitbul prolhané propagandy

16.02.2017 9:20

Ten plakát vyšel v HaNo už koncem ledna. Na téma Malý český Koniáš z pravdy dělá špionáž. Je o ministerstvu pravdy, přilepeném k policejnímu rezortu. Fanklub malého Koniáše - a ti, co to temno nemusí - teď kříží kordy. Jen na facebooku KSČM to vidělo už přes 40.000 párů očí. Víc jich přitáhlo jen menu od pražských Fleků. Z roku 1963, kdy se tam nevařilo jen pro horních deset tisíc.

Skála (KSČM): Pitbul prolhané propagandy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda KSČM Josef Skála na předvolebním setkání ve Frýdku-Místku

Malý Koniáš pase po propagandě. Ta mu však kvete přímo pod nosem. „Z české metropole“ – píší pondělní Lidové noviny – „začal vysílat ruskojazyčný kanál, který má narušit monopol Kremlu na pravdu. Projekt pod názvem Nastojaščeje vremja (Přítomnost) je vlastně rozšířením působení činnosti rozhlasové stanice Svobodná Evropa, pro ruské auditorium známé jako Rádio Svoboda.“ Onen „monopol Kremlu na ovládání ruskojazyčného mediálního prostoru“ prý má „narušit nejen v Rusku a zemích bývalého Sovětského svazu“. Vyráží proti němu dokonce i v „dalších státech světa, kde mluví část obyvatelstva rusky, jako je Izrael, Španělsko nebo Německo“ (?!?).  

„Monopol televize Russia Today“ – mezi „19 milióny Rusy po světě“ – je z perel ducha, co umí rozkmitat i bránici zachmuřeného morouse. Kdo se chce smíchy popukat, dostane i nášup: „Síly jsou to ale nerovné – peněz, které na šíření propagandy vynakládá Kreml, je mnohonásobně víc, než kolik na stejné cíle věnuje Bílý dům.“ (?!?!?). Rádio Svoboda je ratolestí CIA. Ta je přestala řídit a financovat napřímo až v 70. letech. Médium pod dozorem cifršpiónů je tlampačem propagandy. O svobodě projevu se tu tlachá jen na cizí adresu.       

V těch samých Lidových novinách však stojí i jiný titulek – Věříte ještě Západu? Svá preludia jím uvádí Zbyněk Petráček: „Když začala z Prahy vysílat Svobodná Evropa, byl to svátek.“ Kolem „stanice Nastojaščeje vremja však žádný rozruch není, což cosi naznačuje. Ve vzduchu visí otázka. Kolik našich občanů ještě dnes pokládá za symbol svobodného světa informace mířící ze Západu na Východ a kolik to vidí obráceně? Přesná odpověď se hledá těžko.“ Zvlášť v době, kdy „má přístup k internetu už skoro každý“. A „hodně lidí – těch, kteří považují západní vysílání za ´politickokorektní propagandu´ - na něm hledá alternativní informace mířící z Východu na Západ“. Božskou tu a tam kápnou i Lidové noviny.

V MF Dnes si vzal slovo Vlastimil Vondruška, jednička české historické beletrie: „Bylo už načase s tím něco udělat! Lidé si totiž říkají, co chtějí,“ píše v článku Kladivo na dezinformátory. „Naštěstí tento stát disponuje několika nadprůměrně bystrými úředníky, kteří okamžitě poznají, co je pravdivé a co nikoli. Vědí i to, co nevědí ani přední učenci.“ To už tu ovšem bylo: „Cestu ke středověkým inkvizičním soudům otevřel dominikánský řád.“ V „obavě, aby se nešířilo kacířství“ a snaze „kontrolovat myšlení laických vrstev. Jenže ono to nefungovalo. Prostý lid se sice od dominikánů dozvěděl, že to, co si myslí nebo říká, je kacířský hoax, avšak běda, on na něm lpěl dál.“ A tak papež „založil inkviziční tribunály“. A když selhávala „metoda přesvědčování“. „přistupovaly k exkomunikaci, konfiskaci majetku a k vyhnanství“.

„Inkvizici“ – připomíná Vondruška – „trvala cesta od poučování zbloudilých k jejich upalování asi sto let. Netvrdím, že to může zajít tak daleko, ale určitě to neskončí tím, čím to teď začíná.“ Nový „útvar pro boj s dezinformacemi v kyberprostoru při ministerstvu vnitra“ se sice „podle prohlášení jeho tvůrců nebude věnovat cenzuře“. Jenže „ostruhy si bude muset časem vysloužit“ i jeho šéf a nadřízení. „Dříve či později někoho napadne, jak útvar rozšířit, jak mu dát víc pravomocí a lid ve jménu evropské korektnosti ještě přísněji kontrolovat.“ Neb ani podle dnešních „evropských ideologů není důležité, jaké škody mohou evropské populaci a jejím potomkům přinést události posledních měsíců, podstatné prý je vysvětlovat je v duchu bruselských doktrín. A kdo to nedělá, ten šíří lživé zprávy. Nesoudí se realita, ale to, zda lidé hlásají vládní ideologii. Podle inkvizice se kacíři upsali ďáblovi, dnes se nekorektní zástupy upsaly Putinovi.“     

Kacířů našich dnů přibývá. Tím víc nás stojí malý Koniáš. S kybernetickou bezpečností nemá nic společného. Je to pitbul prolhané propagandy, která přišla o monopol.           

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…