Skalický (TOP 09): Dluhy se mají platit

28.05.2017 13:06

Koalice, hlavně hnutí ANO, se snaží v Poslanecké sněmovně protlačit novelu zákona o úpadku a způsobech jeho řešení, známý jako insolvenční zákon.

Skalický (TOP 09): Dluhy se mají platit
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický

V návrhu přináší zásadní narušení práv věřitelů a vlastně říká dlužníkům, že nerovnat své dluhy je normální. TOP 09 tuto novelu insolvenčního zákona odmítá. Dluhy se mají platit a je jedno, jakým způsobem k nim dlužník došel.

Jenže tento návrh novely posiluje osoby v dluhové pasti. V podstatě říká, dělejte dluhy, my vám je promineme. Novela zvýhodňuje dlužníky a poškozuje jejich věřitele – poctivé podnikatele, stát, samosprávu, rodiče a děti, které se potýkají s neplacením výživného apod. Nesplácené dluhy za státem, jako jsou daně, sociální a zdravotní pojištění, nájemné atd. pak ponesou všichni řádní daňoví poplatníci, které Babišovo ANO navíc ještě zatížilo EET, kontrolním hlášením DPH či nesmyslně vysokými pokutami od daňové správy.

Návrh a především čas projednávání jen pár měsíců před volbami dává jasně najevo, že jde o předvolební téma, snahu zalíbit se tisícům dlužníků. Ovšem na úkor věřitelů. Novela zákona totiž říká, že dlužníkovi stačí pouhá snaha dluhy platit. Umožňuje oddlužení i nemajetným. Ruší podmínku, že dlužník musí splatit alespoň 30 procent svého dluhu. A zcela jednoznačně porušuje práva věřitelů.

Insolvenční zákon prošel úpravou teprve před pár měsíci. Souhlasím s názorem, že na jakékoli další změny je příliš brzy. Novelu musí nejprve prověřit čas a její výsledky se v praxi za pouhých pár týdnů projevit nemohou.

Udělám vše pro to, aby tato nesmyslná novela schválena nebyla.

PHARMDR. JIŘÍ SKALICKÝ, PH.D.
POSLANEC PARLAMENTU ČR ZA PARDUBICKÝ KRAJ

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.