Sklenák (ČSSD): Dobrá zpráva pro spolky, odbory a neziskovky

12.10.2014 19:18

Poslanci ČSSD předložili návrh, aby rejstříková řízení týkající se spolků, odborových organizací, nadací, nadačních fondů, ústavů a obecně prospěšných společností byla osvobozena od soudních poplatků, a sněmovna tuto novelu bez dlouhých diskusí téměř jednomyslně schválila! Mezi rádoby zajímavými verbálními přestřelkami a spory o význam slova fízl další dobrá zpráva z Poslanecké sněmovny.

Sklenák (ČSSD): Dobrá zpráva pro spolky, odbory a neziskovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Roman Sklenák

Pro neziskový sektor učinila ČSSD v poslední době dva významné počiny. Nejprve se podařilo přesvědčit hnutí ANO, aby upustilo od nápadu zavést pro neziskové organizace povinné spolufinancování evropských projektů, což by ochromilo například menší organizace v oblasti sociálních služeb, a nyní se prostě podařilo opravit další legislativní nedostatek.

Když se vloni, ještě před ostudným pádem bývalé koalice, přijímal nový občanský zákoník a balík souvisejících zákonů, byl přijat také nenápadný pozměňovací návrh, na základě kterého musí spolky a neziskové a odborové organizace platit poplatek za každou registraci a změnu ve veřejném rejstříku.

Tyto poplatky dopadají velmi těžce zejména na malé neziskové organizace, kterých jsou u nás tisíce, a mnohé z nich mají jen nepatrné rozpočty a závisejí převážně na dobrovolnické práci. Neúměrně navyšují výdaje i organizacím, které mají stovky pobočných spolků, přičemž údaje ke každému z nich je třeba zapisovat zvlášť, a poplatky tak mohou jít do statisíců. Přitom až do konce minulého roku tyto zápisy zpoplatňovány nebyly.

Novelu zákona o soudních poplatcích, která tuto poplatkovou povinnost ruší, čeká ještě projednání v Senátu, ale již dnes je zřejmé, že legislativní iniciativou poslanců ČSSD bude dosaženo rychlé a potřebné opravy problematické právní normy.

Roman Sklenák
předseda Poslaneckého klubu ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

10:04 Pošarová (SPD): Jedno smutné výročí

Zítra uplyne 20 let od vstupu CR do Evropské unie (EU), o kterém tehdy rozhodla necelá polovina oprá…