Skopeček (ODS): Novela má vládě dát snadnější možnost sáhnout si na rezervní peníze

20.04.2018 12:40

Komentář k návrhu na zrušení Fondu národního majetku.

Skopeček (ODS): Novela má vládě dát snadnější možnost sáhnout si na rezervní peníze
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

Vláda si otevřela další cestičku k projídaní naší budoucnosti. Dokázala v prvním čtení spolu se socialisty, komunisty, ale i SPD prosadit novelu zákona o Fondu národního majetku, která má vládě dát snadnější možnost sáhnout si na rezervní peníze na tzv. privatizačních fondech. Tyto fondy byly od začátku privatizace odděleny od státního rozpočtu a přísnými pravidly čerpání chráněny před apetitem vládního rozhazování. Tyto brzdy se rozhazovačnému hnutí ANO nelíbí a chce je ze zákona odstranit. 

Před Českou republikou stojí obrovský úkol přípravy důchodové reformy, která bude logicky vyžadovat při svém náběhu nemalé peníze. I stávající průběžně financovaný důchodový systém je po letech v přebytku jen díky slušnému ekonomickému růstu. Pravě peníze na privatizačních fondech, které chce vláda nově utrácet, v minulosti kryly ztrátu na důchodovém účtu. Je to obrovsky nezodpovědný systémový krok od vlády, která navíc nemá ani důvěru. Tato systémová změna jde proti principům odpovědného hospodáře, který myslí a šetří peníze i na horší časy. 

S tímto postupem se ODS nesmíří a bude i při dalších čteních novely zákona o FNM prosazovat pojistky a brzdy, které Babišově vládě zamezí utrácet peníze určené pro budoucí vážné a potřebné výdaje typu důchodové reformy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.