Skopeček (ODS): Při těchto slovech musí mrazit každého z nás

16.01.2023 16:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k výročí upálení Jana Palacha

Skopeček (ODS): Při těchto slovech musí mrazit každého z nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Skopeček

Dovolte mi, abych svůj projev uvedl citací Jana Palacha: „Zapálil jsem se sám, jako to dělají buddhisté ve Vietnamu, na protest proti všemu, co se tady děje, proti nesvobodě slova, tisku a všeho ostatního. Říkejte to všem,“ šeptal popálený Jan Palach, když jej 16. ledna 1969 po čtvrté odpolední přijímali na klinice popálenin.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí

Při těchto slovech musí mrazit každého z nás. Jan Palach obětoval svůj mladý život, aby zatřásl se společností, která se začala smiřovat s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy a dalšími projevy totalitního komunistického systému. Svoboda mu byla cennější než jeho vlastní život. Svým nepředstavitelným osobním utrpením chtěl přispět k probuzení do letargie upadající celé společnosti. To je sice tragický, ale hrdinský projev člověka, který nesmí být zapomenut. Je naší povinností ho připomínat.

Přestože Palachovo sebeobětování nevedlo k bezprostřední změny poměrů v Československu, mělo a má nezměrný význam v naší historii i pro náš dnešek. Jan Palach ukázal tehdejším komunistickým totalitním vládcům, že jsou lidé, kteří se svobody nevzdají za žádnou cenu a nikdy se s totalitním systémem nesmíří. Inspiroval tím mnohé. Nemilosrdně také promluvil do svědomí každého tehdejšího občana Československa.

Jsem také naprosto přesvědčený, že kolektivní paměť o aktu Jana Palacha přispěla k dynamickému vývoji a rychlému konci komunistického režimu v listopadových dnech v roce 1989. I za to mu musíme být dnes vděční. A všechny nás, zejména politickou reprezentaci, vyzývám, abychom i my dnes, kdy máme tendenci se vyhýbat mnohem banálnějším rozhodnutím či výzvám z titulu jakéhokoliv nepohodlí, vzpomenuli alespoň v otázkách svobody a demokracie na hrdinský akt Jana Palacha.

Čest jeho památce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ještě se upáli i Jan Zajíc, ale ten byl z Moravy, tak to čecháčky moc nezajímá., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHlustvisihák , 16.01.2023 16:34:25
Mně zase mrazí ze slov a činů naší ministryně války z ODS a celé té Fialenkovy smečky.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…