Skopeček (ODS): Systém sociálních dávek je zneužíván a je potřeba to řešit

13.06.2023 12:04 | Tisková zpráva

ODS blíž k vám – je název výjezdní tour, během které občanští demokraté objíždějí Českou republiku od západu po východ, severu až po jih. Další zastávkou byl pro představitele poslaneckého klubu ODS Ústecký kraj.

Skopeček (ODS): Systém sociálních dávek je zneužíván a je potřeba to řešit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Skopeček

Jan Skopeček, Marek Benda, Pavel Žáček, Karel Krejza a Libor Turek během výjezdu zavítali do Teplic, Bíliny nebo Obrnic, kde během setkání s místními občany otevřeně diskutovali o aktuálních otázkách: primárně nutnosti konsolidace veřejných financí, důchodové reformě, dotační politice i vyvraceli četné lži nebo polopravdy opozice, které bohužel stále hýbají dezinformační scénou a uměle tím negativně zamíchávají náladou ve společnosti.

„Každý konzervativec dobře ví a cítí, že jsou ve společnosti lidé, kterým se daří více, ale i ti, kterým se daří méně. Jde jenom o to, abychom prostřednictvím sociálního systému pomáhali těm, kteří to skutečně potřebují a pak především těm, kteří se do špatné situace nedostali vlastní vinou. Systém sociálních dávek je zneužíván a je potřeba to řešit. Když se podíváme na čísla, Česká republika je v žebříčku OECD pod průměrem, co se týče výdajů do sociální oblasti, a naopak má velmi malou příjmovou nerovnost. To ukazuje na to, že nepotřebujeme, aby sociální systém dál bobtnal. Musíme se spíše zaměřit na jeho větší adresnost a zamezení jeho zneužívání. Nejpalčivějším problémem, který nás v sociální oblasti čeká, jsou penze. Jakoukoliv korunu, kterou ušetříme tím, že budeme sociální dávky dávat pouze těm, kteří to skutečně potřebují, je určitě správně z hlediska nejen ekonomického ale i morálního,“ uvedl Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

„Jsem moc rád, že se v Ústeckém kraji uskutečnil další výjezd z projektu ODS blíž k vám. Rád jsem své kolegy krajem provedl a seznámil je s našimi problémy. Setkali jsme se s řediteli úřadů práce Ústeckého kraje, se kterými jsme diskutovali o sociální problematice, hovořili jsme také o chybách v sociálním systému. Budu rád, když se zdejší problematice budeme věnovat intenzivněji,“ říká poslanec a člen hospodářského výboru Libor Turek.

„Sociální systém musí projít výraznou změnou. Já osobně doufám, že k ní dojde brzy. Je potřeba, aby systém odpovídal realitě, a to i v Ústeckém kraji,“ říká náměstek ústeckého hejtmana Jiří Kulhánek.

Představitelé ODS ve své tour navážou v dalších týdnech, a to návštěvou krajů Libereckého, Středočeského nebo Vysočiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…