Skřivánek (KDU-ČSL): Nebojme se politiky, zkusme ji společně zlepšit

11.06.2014 8:18

Již mnohokrát jsem slyšel odpověď na otázku: „Nechceš se politicky angažovat?“ „Ne, protože nemám politické myšlení. Ne, protože mě politika vlastně ani nebaví“ a tak podobně. Zkuste si tedy definovat, co je to politika a politické myšlení a logicky se dostanete k tomu, že se člověk může politicky angažovat i bez jakéhosi "politického smýšlení".

Skřivánek (KDU-ČSL): Nebojme se politiky, zkusme ji společně zlepšit
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Politika by měla být služba lidu, že tomu tak v praxi často není, je věc druhá, avšak řešitelná.  Jeden z důvodů, proč to nefunguje, může být i ten fakt, že do politiky směřují právě především lidé s "politickým myšlením" a málo těch, kteří by chtěli vykonávat poctivou a obětavou službu lidu.

Službu lidu může představovat uspořádání sportovního turnaje, koncert pro babičky v domově důchodců, příprava dětského dne, vytvoření petice za to či ono, uspořádání sbírky na pomoc slabším atd. Těch možností je miliony a každý se najde v něčem, co mu jde a co ho baví.

Stávající, ale především ten nový politicky angažovaný člověk, přináší do své strany či svého hnutí svěží vítr v podobě jeho dovedností a charisma. Znamená to tedy, že tvrzení o chybějícím politickém smýšlení, není tak úplně pravdivé. Každému není předurčena politická moc a většina členů o ni ani nestojí. Hlavním faktorem politiky nemá být ekonomická aktivita, touha za každou cenu o všem rozhodovat, nýbrž aktivita mezilidská. Jedním z hlavních úkolů politika je  hájit zájmy svého územního celku vůči druhému, vytvářet a udržovat vztahy mezi těmito celky.

Dnes je v módě politicky se angažovat, ale nebýt součástí žádné politické strany. Ono to má určitě své výhody, protože člen není nikde a nikomu „upsán“, ale já tam vidím několik obrovských nevýhod a těmi mohou být chybějící ideologie, jasné cíle a nepředvídatelnost případných politických kroků. Vyzdvihl bych demokratické konzervativní strany, které jsou jasným příkladem toho, že se cíle nemění ze dne na den. Křesťanští demokraté např. dlouhodobě podporují pro-rodinou politiku, jejich volební programy se mění pouze v jednotlivých bodech, nikoli v ideologii.

Apeluji tedy na občany, kterým není lhostejné, jak vypadá naše země, kraj a jiné menší územní celky, nebojte se vstupovat do politických stran, přidal ruku k dílu a pomoci tak k zlepšení špatné politické kultury. Tím, že budeme sedět doma u televizoru a nadávat na to, jak politik krade, nic nezlepšíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…