Šlachta (Přísaha): Firmy, potrestané za korupci, budou moci znovu získávat státní zakázky

26.04.2022 13:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k připravované změně zákona o veřejných zakázkách

Šlachta (Přísaha): Firmy, potrestané za korupci, budou moci znovu získávat státní zakázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta

Zní to jako vtip? Bohužel není. Současná vláda potichu připravuje změnu zákona o veřejných zakázkách, která by to umožnila. Teď to možné není a takové firmy mají zákaz se veřejných soutěží účastnit. Jenom tři věty v novém zákoně to ale změní.

Vezmete spřízněnou bezúhonnou firmu, tu přihlásíte do tendru. A nějakou tu subdodávku bude vykonávat sesterská firma, která třeba uplácela politiky a byla za to potrestaná a odsouzená.

Pro příklad ani nemusíme chodit daleko. Třeba takový Metrostav. Před dvěma lety dostali v Rathově korupční kauze trest za úplatky. Tři roky se nemůžou účastnit veřejných zakázek, a tedy ani nemůžou dostávat peníze nás všech. Díky novele zákona o veřejných zakázkách by Metrostav pokojně mohl získávat veřejné zakázky a peníze. Absolutně nepřijatelné.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Vůbec se mi taky nelíbí, že je to v posledních letech už třetí změna, která rozvolňuje zákon o veřejných zakázkách. Za naprosto šílené považuji, že firma se může z úplatků v podstatě vyplatit. Pokud ji soud odsoudí a dá ji trest pokuty, tak stačí, že pokutu zaplatí a může vesele zase soutěžit o peníze ze státního rozpočtu. A vesele taky zase uplácet. Kdo ví. Třeba jim na to teď nepřijdou. A když ano, tak co. Pohoda. Vyplatí se z toho.

Za hnutí Přísaha tomu říkáme jasné NE. Není možné, aby firmy, které porušovaly zákon a korumpovaly úředníky a politiky, mohly v této činnosti pokračovat, a ještě k tomu inkasovat další veřejné peníze! Testy pro zkorumpované firmy musí být tvrdé a nemožnost účasti ve výběrových řízení na stavby státu absolutní samozřejmostí. Bohužel současná vláda to chce změkčit a chce těmto firmám opět dát zakázky. Zákon je teď na legislativní radě vlády a brzo půjde do sněmovny. Budu to dál za vás sledovat, stejně jako další pochybné aktivity této vlády.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.