Sládek (SPR-RSČ): Vánoce jsou nejvýznamnější událostí v životě křesťanů

24.12.2016 17:38

Vánoční svátky jsou již po tisíciletí nejvýznamnější událostí v životě křesťanů

Sládek (SPR-RSČ): Vánoce jsou nejvýznamnější událostí v životě křesťanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Sládek

Dámy a pánové, věrní spolustraníci a příznivci,

vánoční svátky jsou již po tisíciletí nejvýznamnější událostí v životě křesťanů, kterými všichni jsme bez ohledu na to, zda jsme členy nějaké církve, nebo zda navštěvujeme bohoslužby. Celým naším životem prolíná křesťanství, právě tak jako ovlivňovalo všechny předchozí generace Evropanů. I když si to mnohdy neuvědomujeme, ale křesťanskými svátky je dán běh našeho kalendářního roku, jestliže čteme stěžejní díla světové literatury, všechna čerpají z tradičního křesťanského vnímání světa. Nemusí to být právě Jefta a jeho dcera inspirovaná jediným odstavcem Bible, může to být i jen jména našich dětí, připomínající světce a anděly.

Křesťanství nás učí smířlivosti a lásce k bližnímu. Křesťanství však nikdy nikoho nenabádalo k tomu, aby se vzdal své víry, svého způsobu života, své kultury nebo své rodné země. Právě naopak naše vstřícnost a soucit vždy byly a jsou určeny jen pro ty, kdo přicházejí s olivovou ratolestí jako návštěvníci, kteří obohaceni naší kulturou a vzdělaností opět zamíří do svých domovů. Nikdy nebyla určena pro ty, kdo by chtěli s mečem v ruce zabíjet naše děti a ženy, kdo ohněm ničí naši kulturu a chtějí se zmocnit našich hmotných statků a jako hejna kobylek ničit vše, co jim stojí v cestě.

Proti tomu, kdo k nám přichází s mečem a ohněm a chce nás násilím připravit o svobodu, kulturu a majetek, musíme my pozvednut meč a plameny jej spálit na hranicích naší země. To je druhá tvář křesťanství, která nás nabádá bojovat a vítězit. Uchování víry a našeho způsobu života je nesilnějším morálním imperativem. Oko za oko, zub za zub.

Vánoční svátky jsou svátky klidu a míru, přeji vám všem lidem dobré vůle, co nejkrásnější prožití v kruhu svých blízkých. Až si budete přát dnes večer přejte si také, aby již konečně zmizeli z naší země ti, které sem nikdo nezval, ten příval bahna, které ničí vše, za co budovaly desítky generací našich předků.

Dnešní večer a celé vánoční svátky, ať jsou věnovány soucitu a lásce s těmi, kdo si je zaslouží.

Ale zítra již skoncujme se svojí rozhádaností, zbabělostí a prospěchářstvím a pozvedněme meč, protože jenom ten nám může vrátit a ubránit vše to, co je a navždy bude naše. 

PhDr. Miroslav Sládek

  • SPR-RSČ Miroslava Sládka
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …