Šlapal (ČSSD): Sociální služba nemůže obdržet vyšší částku, než o kterou žádá

26.09.2019 5:29

Reakce na tiskovou konferenci neziskových organizací.

Šlapal (ČSSD): Sociální služba nemůže obdržet vyšší částku, než o kterou žádá
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

„Aktuálně dofinancováváme ty služby, kterým finanční prostředky chybí nejvíce. Pro Jihomoravský kraj je zákonem stanoveno 9,21 % prostředků ze státního rozpočtu určeného na sociální služby, což v přepočtu na jednoho občana JMK činí cca 1 200,- Kč. Pro srovnání například v Olomouckém a Zlínském kraji tato částka činí cca 1 800,- Kč na obyvatele. Přitom v Jihomoravském kraji je přes 400 sociálních služeb zařazených v krajské síti. Opět pro porovnání v obou sousedních krajích je těchto služeb zhruba 300 (tedy o čtvrtinu méně). V žádném případě tedy srovnání s jinými kraji není možné. Aby byla ve 100 % pokryta optimální finanční podpora v Jihomoravském kraji, musel by kraj na rok 2019 ze státního rozpočtu obdržet 1.805.680.200,- Kč. V reálu však kraj obdržel pouze 1.485.076.739,- Kč, což činí cca 82 % optimální částky.

Celková finanční podpora v letošním roce byla tedy rozdělena mezi sociální služby tak, aby každá sociální služba dosáhla na rovnoměrný podíl ze státní dotace, a to bez ohledu na zřizovatele. Přitom platí, že sociální služba nemůže obdržet vyšší částku, než o kterou žádá. Dofinancování tedy logicky dopadlo příznivěji především ve prospěch těch služeb, kterým k dosažení optimální finanční podpory po únorovém rozdělení dotace z MPSV chybělo nejvíce finančních prostředků. Z přiložené tabulky vyplývá, že právě kritikům dofinancování byla poskytnuta plná nebo téměř plná výše optimální finanční podpory již v únoru 2019,“ řekl náměstek Marek Šlapal.

Veškerá data k výpočtům jsou transparentně uvedena v:

- Pravidlech řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro léta 2019-2020 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb v úplném znění
- Krajském informačním systému sociálních služeb Jihomoravského kraj – KISSoS dostupném pro všechny poskytovatele sociálních služeb, kde je uvedena optimální finanční podpora.

Výzvou neziskových organizací k revokaci usnesení zastupitelstva kraje ze dne 19.9.2019 se bude zabývat Rada Jihomoravského kraje zabývat na svém pondělním zasedání (30.9.2019).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice