Šmarda (SOCDEM): Rozpočtové handly jsou pro školství nedůstojné

06.10.2023 15:14 | Tisková zpráva

Vládou schválená podoba státního rozpočtu pro Ministerstvo školství určitě není výhrou. Navíc, pokud vláda Petra Fialy tvrdí, že vzdělávání je pro ni prioritou, neměl původní návrh na meziroční snížení výdajů o bezmála 30 miliard korun vůbec spatřit světlo světa.

Šmarda (SOCDEM): Rozpočtové handly jsou pro školství nedůstojné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Michal Šmarda

I poslední verze, která je oproti letošku vylepšená nominálně o čtyři miliardy korun, však znamená, že po započtení inflace půjde do vzdělávání reálně o dvě desítky miliard korun méně než loni.

„Handly, které se točí kolem rozpočtu na školství a vzdělávání, jsou nedůstojné. I poslední verze výdajů, která vznikla způsobem, jaký by člověk čekal spíš u trhovců na dálném východě, neznamená nic pozitivního. Učitelé na jedné straně nedostanou slibovaných 130 procent průměrných mezd, navíc stále hrozí, že se budou muset propouštět například kuchařky nebo uklízečky,” komentuje rozpočet předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

Na zvýšení platů učitelů je vyčleněno 8,5 miliardy korun, což ale podle školských odborů vystačí nanejvýš na dosažení úrovně 113 procent průměrné mzdy. To je výrazně méně než vládou slibovaných a zákonem garantovaných 130 procent. Ministerstvo školství chce ale zároveň ušetřit 9 miliard na platech nepedagogických pracovníků v regionálním školství, může přinést propuštění až 30 tisíc lidí, kteří se ve školách starají o chod jídelen, o úklid nebo o správu budov.

„Podle platových statistik například kuchařka ve školní jídelně vydělává měsíčně 19 680 korun. Nyní bude k tomu ještě v nejistotě, zda o své místo nepřijde. Je to výraz neúcty vlády k těmto lidem, kteří poctivě pracují. Přitom si naopak zaslouží velký respekt,” dodává Michal Šmarda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.