Smetka (Svobodní): Zcela nečekaný úspěch Svobodných

01.06.2014 7:27

23. hodin, neděle 25. 5. 2014 – statistický úřad konečně uvolňuje výsledky voleb do EP a média je obratem zveřejňují. Nastává obrovské překvapení. Mezi stranami, jejichž úspěch se očekával, se objevuje cizorodý prvek, se kterým nikdo nepočítal. Do evropského parlamentu se dostala Strana svobodných občanů. Následující den vychází celá řada článků o nečekaném úspěchu Svobodných, novináři zpovídají politology, aby tento výsledek vysvětlili.

Smetka (Svobodní): Zcela nečekaný úspěch Svobodných
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

Vysvětlení přichází okamžitě! Může za to nízká volební účast. A co může za nízkou volební účast? V pátek během dne bylo krásně a lidé si nechtěli kazit den volbami. Pak byly hrozné bouřky a lidem se k volbám nechtělo. Navíc lidé považují volby do Evropského parlamentu za nepodstatné a nechtěli s nimi ztrácet čas. A co víc, lidé viní EU z kdečeho, jsou znechucení z jejího vývoje a nejít k volbám do EP je jejich vzkaz EU. No, na tom všem něco bude. Ale jak se to týká úspěchu Svobodných? V pátek bylo krásně jen pro voliče ostatních stran a voliči Svobodných krásně neměli? Pak pršelo jen pro ostatní voliče a pro voliče Svobodných ne? A co víc – znechuceni z vývoje EU jsou snad jen voliči ostatních stran a voliči Svobodných ne? Jestli přeci jen existuje nějaká vazba volební účasti a úspěchu Svobodných, pak leda v tom, že mají Svobodní skutečně odhodlané a disciplinované voliče.

Dozvídáme se tak, že úspěch Svobodných byl náhodný. Ne, náhodný tedy rozhodně nebyl! Svobodní svůj úspěch mají poctivě odpracovaný. Pokud stovky členů každý den hovoří se svými kolegy či přáteli o politice, důsledně vysvětlují a konzistentně hájí logicky provázané postoje; pokud hovoří se zcela neznámými lidmi na ulici; pokud jejich představitelé zodpovídají denně desítky dotazů voličů a pokud to vše dělají vytrvale 5 let -- pak se o žádné náhodě či momentálním zklamáním jinou stranou nedá v žádném případě hovořit. Úspěch jiných stran, které uspěly s masivní kampaní či siláckými výroky o dinosaurech nebo bordelu, ten byl náhodný.

Svobodní tento úspěch očekávali! Byl mimořádně radostný, ale rozhodně ne překvapivý. Jistě, nikdo nemohl vědět, jestli bude výsledek 4,86 % nebo třeba 5,56 %, ale na tom přece vůbec nezáleží. Že nás čeká další krok, další posílení oproti minulým výsledkům, bylo naprosto jasné. Plody dlouholetého systematického snažení se musely dostavit. Jenom lidé, kteří se domnívají, že na odvedené práci nezáleží a vše je otázkou nějaké mediální hry s náladami, nemohli úspěch očekávat.

Mám jiné vysvětlení „nečekanosti“ volebního výsledku Svobodných. Svobodné prostě mnozí politologové důsledně nesledovali. Pokud bude systematická práce pokračovat -- Svobodní nepoleví, pak se dá očekávat ještě lepší výsledek. Jestli nechcete být při volbách do poslanecké sněmovny překvapeni tak jako média a politologové, věnujte Svobodným svou pozornost. Se Svobodnými, poctivě vybudovanou stranou odspodu, je třeba počítat i do budoucna!

Radim Smetka,
místopředseda Svobodných

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.