Šmída (Piráti): Piráti chtěli té mezinárodní ostudě zabránit, ale Babiš prostě dělal jen kampaň

13.12.2018 20:20

Je známo, že Piráti veřejné peníze neutrácejí za chlebíčky a večírky, ani za billboardy, ani je neodklánějí na své soukromé účty. Naopak zaměstnávají schopné lidi v analytickém týmu, a tak již v srpnu tušili, že Česko čeká velká ostuda.

Šmída (Piráti): Piráti chtěli té mezinárodní ostudě zabránit, ale Babiš prostě dělal jen kampaň
Foto: Creative commons CC-BY-SA
Popisek: Předseda Pirátů v Olomouckém kraji Martin Šmída

Česká pirátská strana a její analytický tým věděli hned v srpnu 2018, že Babišův střet zájmů není v souladu s aktuálním evropským nařízením, které má zajišťovat, aby nebyly evropské fondy rozkrádány.

Celá evropská unie je nastavena tak, aby rozdíly mezi bohatými a chudými spíše zmenšovala. proto velké a bohaté státy platí a chudší státy čerpají. proto je podpora směřována především k malým a středním podnikům, narozdíl od nadnárodních korporací a holdingů.
Je zcela logický požadavek a základní kámen boje proti korupci, aby z dotací neprofitovali ti, kteří o jejich rozdělování rozhodují. Ve chvíli, kdy se Andrej Babiš rozhodl vstoupit do politiky, bylo zřejmé, že stojí v gigantickém střetu zájmů a Andrej Babiš to sám několikrát přiznal. Připomínáme si jeho slavný bonmot "Mám střet zájmů, ale já ho nezneužívám." Ovšem tomu by v Česku mohl věřit jen opravdový naivka. Také se Babiš rozhodl ustoupit společenskému, a nakonec i legislativnímu, tlaku, aby tento střet zájmů nějak vyřešil. Tak vznikl svěřenecký fond. Ten však i nyní ovládá Babišova rodina a Babiš je tzv. obmyšlený, neboli v jiné terminologii označován jako "konečný uživatel výhod".

Nepotřebujeme právnický výklad. I při použití obyčejného selského rozumu je zřejmé, že Babiš se své firmy zbavil jen naoko. Nicméně pomocí této právnické kličky se mohl jeho byznys podpořený jeho politickou mocí rozjet naplno. Dotace pro Agrofert se zvyšovaly závratným tempem a Babiš se jen smál. Stát rozhazoval, Agrofert naplno čerpal a Babišův "třetí důchodový pilíř" bobtnal.



Jenže v srpnu 2018 se situace změnila. Z hlediska boje proti korupci a střetu zájmů sice jen nepatrně, pro Babišovu právnickou kličku však zásadně. Piráti toto odhalili a hned v srpnu na to upozorňovali, a to především Babiše. Tomu se však nehodilo do krámu, aby řešil svoji "malou domů", a tak dál dělal jen kampaň před komunálkami a sliboval hory doly, kudy chodil.

Piráti se obrátili na české úřady, aby situace řešili. Bohužel Babišova moc je veliká, a tak ani odtud nepřišla náprava. V tu chvíli začínalo být jasné, že celá věc půjde na půdu Evropské Unie. Obzvlášť, když ke stejnému závěru, jako Pirátský analytický tým, došla i organizace Transparency International.

Dnes už víme, že Piráti měli celou dobu pravdu a že je to jen Babišova liknavost, která způsobila, že se v Evropské komisi zvažuje zastavení dotací pro Českou republiku. Včerejší jednání v Evropském parlamentu už byla jedna velká ostuda. 

Netrpím nijakou láskou k evropské byrokracii, naopak jsem k současné podobě Evropské unie velmi kritický, má veliký demokratický deficit a mírou přerozdělování a kvót se limitně blíží centrálně plánované ekonomice typu RVHP.  Nicméně chápu, že když existuje spolek, který se rozhodne si mezi sebou rozdělovat peníze a podpořit tak ty slabší, tak je naštvaný na svého člena, který toto přerozdělování využívá pro hrabání do vlastní kapsy.

Dnes bylo velkou většinou odhlasováno, že evropské dotace pro Agrofert mají být zastaveny, dokud se situace nevyřeší. Jsem rád, že se nebudou týkat nikoho jiného, než Agrofertu, který na ně, podle aktuálně platných společných pravidel, nemá nárok, a že se tak nenaplní nejčernější scénář, který počítal se zastavením všech dotací pro celou Českou republiku. 

Možná kdyby Babiš od začátku poslouchal argumenty Pirátů a svůj střet zájmů by vyřešil zavčasu, nemuseli jsme být dneska k smíchu celé Evropě, že se tu krade pořád, ne-li zdaleka nejvíc.
My Češi jsme zvyklí na ledacos - kradlo se za totality, kradlo se v devadesátkách, ale něco takového jsme tu teda ještě neměli. Tohle šméčko už překračuje dokonce i naše hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …