Šmrha (KDU-ČSL): Zastupitelstvo? Nejlépe potmě a bez veřejnosti

14.06.2017 21:10

Jednání zastupitelstva Prahy 11 dne 8. června bylo před půlnocí přerušeno a bude pokračovat 21. 6. Představitelům ANO se to nelíbí a píšou rozhořčené články.

Šmrha (KDU-ČSL): Zastupitelstvo? Nejlépe potmě a bez veřejnosti
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Schůze zastupitelstva Prahy 11 probíhají v napjaté atmosféře. Hlavně od doby, kdy se spolek 12 mušketýrů z ANO a TOP 09 rozhodl, že opustí svého koaličního partnera - vítěze voleb, Hnutí pro Prahu 11, obecné morální zásady i vlastní volební programy a pokusí se ve 45 členném zastupitelstvu vládnout s trestně stíhanými osobami, vůči kterým se před volbami sami vymezovali.

Dubnová a květnová schůze skončily předčasně, protože nebyl schválen program jednání. Červnová měla proto velmi bohatý obsah. Body víceméně formální, body protiprávní (snaha jednacím řádem zakázat opozici předkládat vlastní návrhy) i body věcné, které by zajímaly občany. Průběhu jednání bohužel nepomohl momentální starosta Petr Jirava: neudržel své ego, zneužíval řízení schůze ke komentování vystoupení ostatních a podle vlastního uvážení jim vypínal mikrofony.

Vrcholem bylo, když protiprávně nechal hlasovat, zda smí zastupitel a senátor Ladislav Kos, kterému skončily povinnosti v horní komoře o něco dříve, vystoupit v diskusi (koaliční většina odhlasovala, že "nesmí"). Jednání začalo už v 9:00 hodin, ale v pozdních večerních hodinách ještě zbývalo velké množství důležitých záležitostí k řešení. Radní začali některé body stahovat z programu, ale odmítli změnit pořadí tak, aby se přítomní občané "svého" bodu dočkali. Záměr Rady MČ byl zřejmý: zabránit veřejnému projednání věcných bodů buď jejich stažením a projednáním pouze v Radě, bez účasti veřejnosti, nebo v nočních hodinách, když občané svoji účast vzdají. A pak hurá na prázdniny...

Byl by to postup bezohledný vůči veřejnosti, ale i vůči zaměstnancům úřadu a samotným zastupitelům. Na zmatené noční jednání nebyli zvědavi ani představitelé bývalé opozice, kteří dnešní Radu podporují, a postupně se vytratili. Mušketýři zůstali v menšině. Současná opozice, zastupitelé zvolení na kandidátce Hnutí pro Prahu 11, se rozhodli svým odchodem patnáctihodinové jednání přerušit tak, aby muselo do 14 dnů pokračovat se stejným programem, ale v rozumnou denní dobu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.