Sobotka (ČSSD): Prosazujeme spravedlivější daně a lepší výběr daní

23.09.2013 10:39

Kde na to vzít? Správná otázka Hospodářské noviny podnikly pozoruhodný pokus spočítat, kolik by stály předvolební sliby sociálních demokratů, a vyšlo jim 56,5 miliardy korun (HN 18. 9. 2013). Nehodlám teď toto číslo rozebírat, ale rozhodně je menší, než o kolik se musely v minulých letech seškrtávat rozpočtové výdaje, aby se schodek státního rozpočtu příliš nevzdálil od sta miliard korun.

Sobotka (ČSSD): Prosazujeme spravedlivější daně a lepší výběr daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Ale vraťme se k otázce, kde vzít na programové záměry ČSSD. Jistěže spravedlivějším rozdělením daňového břemene a lepším výběrem daní. Obnova progresivního zdanění pro občany i firmy míří na nejvyšší příjmové patro, zatímco slib nezvyšovat DPH a usilovat o snížení této daně na léky a knihy má usnadnit život lidem s běžnými příjmy. Lepší výběr daní a efektivní protikorupční opatření přitom představují ten vydatnější zdroj.

Chceme, aby byla ČR aktivnější v boji s daňovými úniky. Podporujeme výměnu informací mezi daňovými orgány unie, stejně tak účinný boj proti daňovým rájům. Ale nesmí existovat ani „vnitřní daňové ráje“ v důsledku špatného územního rozložení daňové kontroly.

Půjdeme důsledně proti švarcsystému či proti podvodům s DPH, prosadíme registrační pokladny (a účtenkovou loterii), a to všechno bude na státních příjmech vidět. Nemluvě o tom, že chceme zásadně zlepšit využití evropských fondů, ze kterých Nečasova vláda dokázala vyčerpat jen třetinu.

Největší přírůstky výdajů HN identifikovaly ve zdravotnictví a v dopravě. Ve zdravotnictví započítávají i náklady uvažovaného snížení DPH na léky, ale ono je to spíše opačně. Když Nečasova vláda zvýšila DPH postupně z 5 na 15 procent, připravila zdravotnictví o 6,6 miliardy korun. Tohle se prostě napravit musí. A v dopravě? Kde Nejvyšší kontrolní úřad identifikoval běžné předražení staveb minimálně o pětinu? Věřte tomu, že fungující stát sice něco stojí, ale výsledek je lepší, než když škrty zakrývají malou domů kamarádům schovaným za anonymními akciovými společnostmi.

Vyšlo v HN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …