Sobotka: Jednoznačnou prioritou České vlády zůstává zajištění bezpečnosti občanů

06.12.2014 18:40

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů.

Sobotka: Jednoznačnou prioritou České vlády zůstává zajištění bezpečnosti občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu dnes ve Slavičíně na Zlínsku jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů.

Na jednání byli také přizváni hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, policejní prezident Tomáš Tuhý, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba a ředitel zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček.

Na jednání, které předseda vlády svolal do oblasti vybuchlých muničních skladů, se diskutovalo o aktuální situaci muničních skladů v oblasti, postupech práce záchranných specializovaných týmů i situaci místních občanů, kteří museli být s ohledem na mimořádnou situaci evakuováni. Dalším bodem jednání byly kroky, které budou s ohledem na vývoj situace přijaty.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu rozhodlo o tom, že na jednání vlády v pondělí 8.12. 2014 bude předložen společný materiál Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra s dalšími postupy řešení. Jedná se zejména o navýšení počtu vojáků k ostraze areálů muničních skladů, zavedení mobilního místa velení, jež umožní výrazně operativnější postupy řízení operací a také zavedení dronu, který bude pomáhat s mapováním nebezpečné situace.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl: „Jednoznačnou prioritou České vlády v této situaci zůstává zajištění bezpečnosti občanů a ochrana jejich zdraví. Proto bych chtěl všechny občany požádat o trpělivost a pochopení bezpečnostních opatření včetně evakuace, za které bych jim chtěl poděkovat. To co činí policie, činí v zájmu zdraví občanů a má v tomto moji plnou podporu. Chtěl bych poděkovat také vojákům a policistům, zejména pyrotechnikům za jejich statečnost, protože doslova každý den v areálu Vlachovice-Vrbětice nasazují své životy a nasazovali je i v uplynulých hodinách.”

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu dnes jednalo rovněž se starosty a místostarosty obcí z oblasti vybuchlých muničních skladů. Na společném jednání se diskutovalo především o koordinaci dalších opatření, aktuální situaci evakuovaných občanů či posílení komunikace výsledků záchranných prací v místě.

Předseda vlády poté s ministrem vnitra diskutovali s místními občany nejen v areálu Vojenského technického ústavu ve Slavičíně, ale navštívili také lázeňský dům v Luhačovicích, kde jsou dočasně ubytováni obyvatelé z evakuované obce Lipová. Diskutovali s nimi o aktuální situaci, probíhajících policejních operacích i dalším postupu ve věci jejich návratu zpět do domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…