Sobotka: Jednoznačnou prioritou České vlády zůstává zajištění bezpečnosti občanů

06.12.2014 18:40

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů.

Sobotka: Jednoznačnou prioritou České vlády zůstává zajištění bezpečnosti občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu dnes ve Slavičíně na Zlínsku jednalo o aktuální bezpečnostní situaci ohledně výbuchů muničních skladů.

Na jednání byli také přizváni hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, policejní prezident Tomáš Tuhý, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba a ředitel zlínské krajské policie Jaromír Tkadleček.

Na jednání, které předseda vlády svolal do oblasti vybuchlých muničních skladů, se diskutovalo o aktuální situaci muničních skladů v oblasti, postupech práce záchranných specializovaných týmů i situaci místních občanů, kteří museli být s ohledem na mimořádnou situaci evakuováni. Dalším bodem jednání byly kroky, které budou s ohledem na vývoj situace přijaty.

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu rozhodlo o tom, že na jednání vlády v pondělí 8.12. 2014 bude předložen společný materiál Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra s dalšími postupy řešení. Jedná se zejména o navýšení počtu vojáků k ostraze areálů muničních skladů, zavedení mobilního místa velení, jež umožní výrazně operativnější postupy řízení operací a také zavedení dronu, který bude pomáhat s mapováním nebezpečné situace.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka uvedl: „Jednoznačnou prioritou České vlády v této situaci zůstává zajištění bezpečnosti občanů a ochrana jejich zdraví. Proto bych chtěl všechny občany požádat o trpělivost a pochopení bezpečnostních opatření včetně evakuace, za které bych jim chtěl poděkovat. To co činí policie, činí v zájmu zdraví občanů a má v tomto moji plnou podporu. Chtěl bych poděkovat také vojákům a policistům, zejména pyrotechnikům za jejich statečnost, protože doslova každý den v areálu Vlachovice-Vrbětice nasazují své životy a nasazovali je i v uplynulých hodinách.”

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu dnes jednalo rovněž se starosty a místostarosty obcí z oblasti vybuchlých muničních skladů. Na společném jednání se diskutovalo především o koordinaci dalších opatření, aktuální situaci evakuovaných občanů či posílení komunikace výsledků záchranných prací v místě.

Předseda vlády poté s ministrem vnitra diskutovali s místními občany nejen v areálu Vojenského technického ústavu ve Slavičíně, ale navštívili také lázeňský dům v Luhačovicích, kde jsou dočasně ubytováni obyvatelé z evakuované obce Lipová. Diskutovali s nimi o aktuální situaci, probíhajících policejních operacích i dalším postupu ve věci jejich návratu zpět do domovů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…