Sobotka: K vítězství v evropských volbách máme všechny předpoklady

01.04.2014 11:30

Sociální demokraté v sobotu odstartují ostrou kampaň k evropským volbám.

Sobotka: K vítězství v evropských volbách máme všechny předpoklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Olomouc zažije tuto sobotu ostrý start sociálnědemokratické kampaně do Evropských voleb. Na Horním náměstí vystoupí lídr kandidátky Jan Keller spolu s dalšími čelními představiteli ČSSD včetně Bohuslava Sobotky a krajského hejtmana Jiřího Rozbořila.  Lidé se mohou těšit na pestrý program, který zahrne mimo jiné taneční vystoupení s názvem „Jak se tančí v Evropě“. Všechny projevy a další informace budou tlumočeny do znakové řeči.

„Jsem rád, že začínáme volební kampaň v Olomouci, kde se sociální demokracie těší tradičně velké přízni voličů. Pevně věřím, že se nám v evropských volbách podaří obhájit vítězství z nedávných voleb parlamentních. Máme k tomu všechny předpoklady – silného lídra kandidátky, propracovaný program a snahu Evropu tmelit, nikoli škodlivě rozdělovat,“ říká Bohuslav Sobotka.

Právě evropský akcent tvoří svébytnou součást sociálnědemokratické politiky. Strana si spolu s lídrem kandidátky, známým ostravským sociologem Janem Kellerem, zřetelně uvědomuje, že s problémy globalizovaného světa mohou státy vypořádat jen ve spolupráci s evropskými kolegy. Zároveň je však třeba se zamyslet nad modernizací EU tak, aby dokázala dobře fungovat v zájmu všech obyvatel.

„Myslím si, že je potřeba důkladně probrat otázky kolem kompetencí Evropské komise a Evropského parlamentu. Pokud ČSSD získá v evropských volbách dostatek hlasů, posílí pozici frakce progresivních socialistů a demokratů, kde existuje vůle zvýšit pravomoci Evropského parlamentu – jediného orgánu, který je v Evropské unii volený přímo,“ prohlašuje Jan Keller s tím, že by takový krok značně přiblížil Evropu jejím obyvatelům.

Podle představitelů ČSSD mají Češi Evropské unii rozhodně co nabídnout. Musejí ovšem k hlasování o její budoucnosti přistoupit racionálně a uvědomit si váhu svého hlasu. Pokud po volbách posílí euroskeptici a nová, nečitelná hnutí, jednota Unie se naruší, což zvláště v ekonomických otázkách jednotlivé státy značně oslabí.  

„Sociální demokracie chce v tomto ohledu na půdě Evropského parlamentu prosazovat mimo jiné zavedení daně ze spekulativních finančních transakcí. Ta by mohla být vhodným nezávislým zdrojem pro financování uskupení, a to nemluvím o vhodné regulatorní funkci. Jsme pro udržení evropského modelu, sbližování sociálních systémů a harmonizaci daní,“ nastiňuje hlavní body programu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…