Sobotka (ODS): Demokracie se bez politických stran neobejde

25.06.2014 21:50

V Senátu Parlamentu ČR se dnes, pod záštitou místopředsedu Senátu PČR Přemysla Sobotky, uskutečnila konference o roli politických stran v parlamentní demokracii.

Sobotka (ODS): Demokracie se bez politických stran neobejde
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

„Pozvali jsme na tuto konferenci předsedy všech demokratických stran působících v našem parlamentu, aby se vyjádřili, jak vnímají jejich politické strany a oni sami, úlohu politických stran v současné době,“ uvedl Přemysl Sobotka.

„Často se mluví o krizi politických stran, jsme svědky nárůstu obliby politických i nepolitických hnutí a také vytváření účelových stran pro konkrétní cíl a zájmy, stojící často mimo prostor politiky. O tom jsme tady chtěli vést debatu,“ řekl ve svém vystoupení Přemysl Sobotka. „A rád bych připomenul, že jedním z důvodů této konference je také patnáctileté výročí úmrtí Václava Bendy, disidenta, senátora a bytostného demokrata,“ doplnil Přemysl Sobotka.

Na konferenci vystoupili dále Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, Petr Fiala, předseda ODS, Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, dále Alexandr Vondra a také političtí komentátoři Bohumil Pečinka a Viliam Buchert a ústavní právník Jan Kysela.

„Všichni řečníci se shodli, že demokratické politické strany jsou v politickém systému postaveném na demokracii nezastupitelné a jsou vlastně esencí demokratických systémů, protože právě přes ně se odehrává politická soutěž,“ uvedl na závěr moderátor konference Marek Benda.

Vystoupení všech řečníků budou k dispozici na senátním webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemysl Sobotka - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…