Sobotka (ODS): Přijetí eura musí být pečlivě prodiskutováno

12.11.2014 16:30

Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka převzali v květnu letošního roku Petici pro korunu, kterou podepsalo 41 380 lidí.

Sobotka (ODS): Přijetí eura musí být pečlivě prodiskutováno
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

V úterý 11. listopadu se v Senátu uskutečnilo veřejné slyšení, při kterém zástupci Senátu, ale i ministerstva financí, Evropského parlamentu a dalších institucí diskutovali o aspektech případného přijetí eura a jeho možných rizicích. 

Předseda petičního výboru Senátu Jaromír Jermář navrhuje, aby petici nejprve projednal hospodářský výbor Senátu, poté by se jí měli zabývat senátoři na plénu a přijmout konkrétní stanovisko: „Jde o odbornou záležitost, které tady v Senátu chceme věnovat maximální míru pozornosti. Už jen proto, že petice je důvodná, podepsalo ji více než 40 tisíc petentů a na plénum Senátu tedy podle jednacího řádu patří. Během veřejného slyšení jsme slyšeli velké množství argumentů, vedle těch varujících před riziky vyplývajícími z přijetí eura také silné protiargumenty,“ uvedl Jaromír Jermář po skončení jednání.

O slovenskou zkušenost s přijetím eura se s účastníky podělil slovenský europoslanec Richard Sulík, který s odstupem času považuje vstup Slovenska do eurozóny za politickou chybu srovnatelnou s vlastizradou. Svůj názor připojil také Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu: „Rád jsem tuto petici v Senátu převzal. Je důležitá, protože přijetí eura je při tak změněných podmínkách nutné velmi pečlivě vyhodnotit, abychom zabránili poškození našich zájmů.“

Zástupci petentů vyzývají Vládu ČR, aby vyjednala trvalou výjimku z přístupové smlouvy, která by umožnila, aby se Česká republika nemusela vzdát koruny jako národní měny a nemusela ji nahradit eurem. Tato výjimka by umožnila, aby Česká republika nemusela povinně přistoupit k jednotné měně euro, pokud s tím nevysloví občané ČR souhlas v referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

20:18 Hejtman Grolich: 15 milionů na domácí hospicovou a paliativní péči. Protože to je důležité

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke smrti a umírání.