Sobotka (ODS): Záchranáři nejlépe vědí, jakými prvky by měly sanity disponovat

02.02.2018 22:00

Výjezdové skupiny Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje dostanou v následujících třech letech nové sanity. Flotilu krajské příspěvkové organizace postupně obnoví 22 vozidel značky Mercedes-Benz Sprinter za 92 mil. Kč. Sanity mají splňovat i požadavky zaměstnanců záchranné služby, se kterými bylo znění zadávací dokumentace projednáno.

Sobotka (ODS): Záchranáři nejlépe vědí, jakými prvky by měly sanity disponovat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Nová vozidla dodá firma FOSAN s.r.o., se kterou byla minulý týden na základě zadávacího řízení podepsána rámcová dohoda. Prvních deset vozidel dostane záchranka nejpozději do konce letošního září, v následujících dvou letech je dodá vždy po 6 sanitních vozech.

„Vozový park zdravotnické záchranné služby je potřeba rozšiřovat a obměňovat. Vozidla jsou denně v terénu a při každém výjezdu musí být stoprocentně spolehlivá,“ říká Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví. „Po zkušenostech z předchozího provozu vozidel jsme do tohoto znění specifikace zapojili i zaměstnance. Oni nejlépe vědí, podle svých praktických zkušeností, jakými prvky by měly sanity disponovat,“ pokračuje náměstek. Podle něj požadavky doznaly některých úprav. Ty nejzásadnější jsou ve vzduchovém odpružení zadní nápravy a upravené je i skládací pojízdné křeslo pro převoz sedícího pacienta.

Celkem deset sanit z celkového počtu bude také vybaveno samonakládacími nosítky pro těžké pacienty do 300 kg.

Po první dodávce 10 kusů sanitních vozidel v letošním roce bude zdravotnická záchranná služba disponovat flotilou 30 vozidel Mercedes-Benz. Tento počet pokryje jak potřebu vozidel pro vybavení výjezdových skupin, tak s ohledem na parkovací možnosti i momentální potřeby záloh. Z vozidel Volkswagen využívaných v současné době jako záložní, budou ponechána v provozu 2-3 vozidla určená pro sekundární transporty.

„Jednorázový nákup příliš neřeší postupnou obměnu vozového parku, proto je pořízení sanit rozvrženo do několika let. Jsem rád, že se obnova bude částečně financovat z odpisů majetku záchranky tak, aby organizace nebyla tolik závislá na dotacích,“ dodává hejtman Martin Půta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

10:21 Schillerová (ANO): Předložená korespondenční volba ohrozí důvěru a připraví ČR o demokratickou jistotu

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě