Sobotka (STAN): Musíme posílit prostředky na obranu před kybernetickými útoky

14.08.2019 13:06

Financování bezpečnosti České republiky a aktuální napadení serverů ministerstva zahraničních věcí - to byla témata, která se projednávala na úterním jednání senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Sobotka (STAN): Musíme posílit prostředky na obranu před kybernetickými útoky
Foto: Facebook Jana Sobotky
Popisek: Jan Sobotka

Výbor přijal dvě usnesení, ve kterých vyzývá vládu, aby udržela mezi svými prioritami do roku 2024 navyšování výdajů na úroveň 2 % HDP a aby věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky s cílem posílit kybernetickou bezpečnost.

V rámci aliančních závazků ČR přislíbila, že v blízké budoucnosti splní závazek výdajů na obranu, tj. 2 % z HDP. To v současnosti znamená zvýšit výdaje o cca 60 mld. Kč v průběhu pěti let.

„Dle vládního návrhu státního rozpočtu na 2020 je ovšem zcela zřejmé, že se tento závazek nepodaří splnit. Armáda České republiky přitom považuje následující roky za klíčové období pro vybudování kvalitní armády. Rozhodli jsme se vyzvat vládu, aby i s ohledem na události z posledních dní považovala bezpečnost státu za svou prioritu. V zájmu našich občanů je stát, který jim zaručí ochranu, ne stát, který bude na jejich bezpečí šetřit,“ uvedl na tiskové konferenci senátor Jan Sobotka (STAN).

Výbor se zabýval také napadením Ministerstva zahraničních věcí kybernetickým útokem cizí státní moci.

"Je naprosto nepřijatelné, aby takovouto formou došlo k narušení suverenity svobodného státu, a to v režii cizí státní moci. Potvrzuje se, že neustálé obavy z možného kybernetického útoku jsou na místě. Je to v současné době jeden z nejdůležitějších bodů obrany naší země, a proto musíme posílit finanční prostředky na zajištění kybernetické bezpečnosti,“ řekl Sobotka.

Informaci, že za útokem hackerů, při němž byla narušena vnější počítačová síť ministerstva, stojí cizí státní moc potvrdil i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Nebojme se to jasně pojmenovat – hybridní válka ze strany Ruska je realitou. A to v situaci, kdy vláda odmítá posílit naši kybernetickou bezpečnost a prezident otevřeně znevažuje vlastní tajné služby. Je to lehkovážnost nebo záměr?,“ dodal senátor z klubu STAN Jiří Drahoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.