Sobotka: Slib voličům musíme dodržet, kumulaci funkcí je nutno omezit

05.01.2014 16:24

Vyjádření k usnesení Předsednictva ČSSD a Ústředního výboru ČSSD ohledně kumulace veřejných funkcí.

Sobotka: Slib voličům musíme dodržet, kumulaci funkcí je nutno omezit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Práce poslance Poslanecké sněmovny je nepochybně prací na plný úvazek a vyžaduje plné pracovní nasazení. Koneckonců takové nasazení všichni kandidáti voličům před volbami slibovali. ČSSD a náš poslanecký klub v minulosti se sloučením poslaneckého a hejtmanského mandátu neučinili dobrou zkušenost. Michal Hašek měl jednu z nejhorších docházek a účastí na hlasování jak poslaneckého klubu, tak i celé Poslanecké sněmovny. Voliči i novináři na to oprávněně kriticky poukazovali. I díky této negativní zkušenosti přijalo Předsednictvo ČSSD a 22. 6. 2013 také Ústřední výbor ČSSD následující usnesení:

„ÚVV ČSSD pokládá do budoucna za nevhodné, aby poslanec PSP ČR zvolený za ČSSD kumuloval tuto veřejnou funkci s funkcí hejtmana, náměstka hejtmana, primátora, uvolněného člena krajské rady či uvolněného člena rady statutárního města. Vyzývá poslance za ČSSD, kteří budou zvoleni v příštích volbách do PS PČR, aby si nejpozději do 6 měsíců od vzniku poslaneckého mandátu ponechali pouze jednu z těchto funkcí.“.

Toto usnesení bylo přijato ještě před tím, než byly sestaveny a schváleny volební kandidátky ČSSD. Všichni naši kandidáti s ním museli počítat a nikdo z nich se proti tomuto usnesení veřejně neohradil. Usnesení sloužilo také jako jasná informace pro voliče ještě před tím, než šli k volbám a podpořili ČSSD.

Jsem přesvědčen o tom, že seriozní politická strana musí dodržet slovo dané voličům před volbami a měla by také respektovat pravidla, která si sama stanovila. Myslím si, že občané i členové ČSSD už mají dost politiků, kteří trpí „funkcionářskou nemocí“ a neúnosně v jedněch rukou soustředí několik stranických a rovněž veřejných funkcí, v důsledku čehož žádnou z nich nestíhají řádně vykonávat. Případy takových „kumulátorů“, několikanásobně placených z veřejných peněz, pak přirozeně pomáhají diskreditovat tradiční politické strany a snižují jejich šance na volební úspěch.

Jsem přesvědčen o tom, že poslanci ČSSD, kterých se uvedené usnesení týká, se zachovají čestně a odpovědně a nebudou pro sebe požadovat neoprávněné výhody ve formě jakýchsi výjimek či úlev. Dodržení slova, daného voličům, bude nepochybně sociální demokracii slušet!

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.