Sobotka: Tato vláda zadlužila ČR. Od roku 2006 se zvýšil veřejný dluh o jeden bilion

12.06.2013 17:31

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 6. 2013

Sobotka: Tato vláda zadlužila ČR. Od roku 2006 se zvýšil veřejný dluh o jeden bilion
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, mně je to líto, ale já musím upozornit pana ministra, že projednáváme vládní návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti. Tady vůbec není projednáván zákon, ke kterému on tady teď hovořil. Pokud jsem tomu dobře rozuměl, co pan ministr financí říkal, tak ten mluvil o pozměňovacím návrhu, který byl doplněn do zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, ale pokud vím, tento zákon ještě nebyl v Poslanecké sněmovně předložen. A pokud dobře vím, tak vláda ho ještě neschválila. Čili já těžko tady mohu komentovat jako zástupce opozice nějaký zákon, který ještě ani Poslanecká sněmovna neobdržela. Já jsem tady včera hovořil o zákonu, který byl předložen, který prošel prvním čtením, teď jsme ve fázi druhého čtení a ten zákon se jmenuje zákon o rozpočtové odpovědnosti, ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti. A já jsem tady včera citoval a dnes to udělám znovu z článku 9 tohoto ústavního zákona a cituji ve znění pozměňovacího návrhu, který už schválil rozpočtový výbor v rámci jeho projednávání.

Tam je řečeno a prosím poslouchejte společně se mnou.

Činí-li výše zadlužení nejméně 55 % a zároveň je nižší než 58 % hrubého domácího produktu, postupuje se podle čl. 8 odst. 1 až 3 a 6 a vláda

a) předloží Poslanecké sněmovně návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a rozpočtu státních fondů. Byl-li již návrh zákona státního rozpočtu nebo návrh rozpočtu státního fondu předložen bez naplnění této podmínky, vláda takový návrh vezme zpět a neprodleně předloží nový.

To je text ústavní změny, která by měla platit, pokud tento zákon schválíme.

b) Schválí návrh rozpočtu zdravotních pojišťoven s výdaji nepřekračujícími schválené příjmy v předcházejícím roce.

To je tedy ústavní postup, který by vláda měla splnit. A pokud se nemýlím, ústavní zákon je nadřazen běžnému zákonu. A já se ptám, jakým způsobem tedy vláda bude reagovat. Včera jsem tady zmínil, že tempo zadlužování neustále předbíhá podobu ústavního zákona. Vláda už ho jednou musela upravit, teď ho upravuje zřejmě znovu, vzhledem k tomu, že teď aktualizuje rozpočtový výhled a sama vláda dospěla k názoru, že musí zvolnit tempo rozpočtové konsolidace v souvislosti s nepříznivým vývojem naší ekonomiky.

Chci upozornit na to, že vláda plánuje v materiálu, který předložilo Ministerstvo financí, opětovný nárůst nominálního schodku nad 100 mld. korun ročně - teď mluvím o schodku státního rozpočtu, to znamená, ten by měl v příštích letech růst na 105, 110 a 115 miliard korun v roce 2016. A já jsem tady včera vyjádřil hypotézu vzhledem k tomu, jak vypadají prognózy Ministerstva financí, že by se mohlo reálně stát, že v roce 2016 překročí výše veřejného dluhu České republiky 55 %! To není žádná fantazie, to není žádná science-fiction. My jsme loni dosáhli poměru dluhu 45 % hrubého domácího produktu, něco málo přes 45 % HDP na konci 2012. Letos by to mělo být 48 % HDP a to, že v roce 2016 by to mohlo být 55 % HDP, vyplývá z materiálů ne nějakého rozpočtového plánu sociální demokracie, ale z materiálu, který předkládá ministr financí do vlády a který podle médií má podporu předsedy vlády. Takže já jsem na základě oficiálních dokumentů vlády včera vyjádřil obavu z toho, že v roce 2016 překročí veřejný dluh 55 % HDP a budou muset nastat mechanismy tak, jak jsou popsány v tomto ústavním zákoně.

Pan ministr tady citoval ve svém předcházejícím vystoupení návrh zákona, který teď neprojednáváme. Je to prováděcí zákon. Nebyl doposud, pokud vím, Poslanecké sněmovně předložen, ačkoliv předběžně byl informován rozpočtový výbor o jeho podobě, ale pokud vím, tak vláda ho ještě neschválila, ten prováděcí zákon. Takže těžko může ministr financí tady teď vyčítat opozici, že neargumentuje i na základě zákona, který ještě vůbec nebyl do Poslanecké sněmovny předložen. Navíc je to běžný zákon a já se ptám, jaká bude interpretace ústavního zákona v situaci, kdy on jasně říká, a já tady nevidím žádné kdyby, já tady nevidím žádné podmínky - zákon říká: pokud zadlužení překročí 55 %, předloží Poslanecké sněmovně vláda návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu. To je nově navrhovaný text ústavní změny, která bude fixována Senátem a Sněmovnou a kterou nebude tak snadné změnit. A současně jsem vyjádřil obavu a také otázku, jak bude reálně možné z roku na rok snížit schodek státního rozpočtu o 115 mld. korun. To se zatím ještě žádné vládě v naší zemi nepovedlo. Já to nevyčítám této vládě. Prostě tato vláda zadlužila Českou republiku. Od roku 2006 se zvýšil veřejný dluh o jeden bilion korun ačkoliv tady vládly pravicové nebo převážně pravicové vlády, tak zvýšily dluh o jeden bilion korun. Ale co teď bude v příštích letech, pokud my tady schválíme takto fixované zásady pro rozpočtovou politiku?

Ano, to co tady zmínil pan ministr, bude zřejmě součástí prováděcího zákona, ale ten já ještě tady oficiálně nemohu hodnotit, protože není předmětem projednávání tohoto bodu a my teď tady jednáme o změně Ústavy a ta změna Ústavy je na stole a já čtu změnu Ústavy, která je na stole. (Potlesk z levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…