Sobotka: Vítáme možnost debaty mezi Evropskou unií a africkými státy

03.04.2014 19:40

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka jednal v Bruselu na summitu EU–Afrika.

Sobotka: Vítáme možnost debaty mezi Evropskou unií a africkými státy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka se ve středu 2. dubna 2014 zúčastnil jednání Summitu EU-Afrika. Na čtvrtém zasedání jednali zástupci evropských státu a zemí Afriky. Hlavními tématy byly oblasti míru, prosperity, migrace a také se hodnotilo dosavadní partnerství mezi oběma kontinenty. Premiér Bohuslav Sobotka se poté setkal se zástupci Tuniska, Ghany, Etiopie a Nigérie.

Na evropsko-africkém summitu zasedají představitelé unijní osmadvacítky a zástupci padesáti tří zemí z Afriky. „Česká republika vítá možnost debaty mezi Evropskou unií a africkými státy. Platí, že tyto země jsou pro nás tradičním teritoriem obchodního zájmu. Česká republika má zájem na tom, aby se posilovala stabilita a mír v této oblasti,“ okomentoval v Bruselu premiér Bohuslav Sobotka.

Hlavním mottem zasedání je: „Investování do lidí, prosperity a míru“. K tomuto tématu vystoupil i premiér Bohuslav Sobotka a přednesl projev s názvem „Prosperita“. Následovalo setkání se zástupci Tuniské republiky, Etiopské federativní demokratické republiky, Ghany a Nigérie. Předseda diskutoval se zástupci států o hospodářských situacích, podpoře v oblastech školství, zdravotnictví a tématech projednávaných na summitu. Po bilaterálních jednáních předseda Sobotka uvedl: „Tunisko je jedna z nejstabilnějších zemí severních Afriky. Je důležité propojit podnikatele obou zemí a hledat nové příležitosti pro české firmy. Co se týče Etiopie, ta zažívá příznivý ekonomický rozvoj a disponuje potřebnou stabilitou. Proto je také v centru české pozornosti.“ Na středečním bruselském zasedání zastoupí Bohuslava Sobotku náměstek ministra zahraničních věcí Martin Talpa.

Summity EU-Afrika jsou zakotveny v mezinárodní smlouvě z Cotonou o spolupráci EU se zeměmi Afriky, Karibské a Tichomořské oblasti z roku 2000. Letošnímu dubnovému setkání předcházely schůzky v letech 2000 v Káhiře, 2007 v Lisabonu a třetí se uskutečnila v roce 2010 v libyjském Tripolisu. Celý rámec spolupráce mezi EU a Afrikou se opírá o zásadní dokument, kterým je Společná strategie EU-Afrika (JEAS). Dokument reflektuje politický vývoj na africkém kontinentu, především vytvoření Africké unie. JEAS sleduje ekonomické a rozvojové rámce včetně naplňování demokratického vládnutí společně s budováním struktury pro mír a bezpečnost.

Na summitu byly projednávány následující dokumenty:
Společné prohlášení (Deklarace Summitu EU-Afrika)
Zhodnocení Partnerství EU-Afrika od roku 2007 (EU-Africa: delivering the Partnership since 2007)
Deklarace k tématu migrace a mobility

Česká republika v minulosti uzavřela s Afrikou několik bilaterálních vztahů. V současnosti nabývají na síle mezinárodní kooperace v rámci hospodářských vztahů. Důkazem toho jsou zvyšující se obchodní obraty mezi ČR a africkými státy. V roce 2013 částka obratu přesáhla 50 miliard korun, z čehož vývoz Česka činil necelých 33 miliard. Český stát se zaměřuje také na bezpečnostní otázky. V rámci výcvikové mise EU vyslala ČR, jak potvrdil premiér Bohuslav Sobotka, do Mali na 15 měsíců 34 příslušníků armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…