Šojdrová (KDU-ČSL): Brexit nesmí znamenat konec spolupráce v rámci Erasmu

07.02.2020 21:17

Nesmírně lituji odchodu Velké Británie z EU, ale brexitovou dohodu jsem podpořila.

Šojdrová (KDU-ČSL): Brexit nesmí znamenat konec spolupráce v rámci Erasmu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Celý proces vystupování Británie z EU byl natolik komplikovaný a zdlouhavý, že se po jisté době na obou stranách dostavila únava a chuť to celé již ukončit. Toho využil mistrně premiér Johnson a s tímto tématem vyhrál volby. Kompromis o Severním Irsku je ukázkou kreativity diplomatů, otázka je, zda navržený mechanismus bude fungovat.

Británie je pro nás symbolem svobody a parlamentní demokracie, vždy pro nás byla zemí, kde jsme očekávali to nejkvalitnější vzdělání, kulturu, vědu. Brexit ohrožuje tisíce studentů a učitelů a naším úkolem je udělat vše, aby mohli ve studiu a stážích pokračovat i po roce 2020.

Lituji toho, že britská vláda zatím neshledává nutným zapojení do programu Erasmus+. Britské univerzity patří mezi nejlepší na světě a je v zájmu EU, aby Erasmus+ zahrnoval i Velkou Británii. Budeme o tom vést složitá jednání, ale doufám, že se to podaří.

Velká Británie byla 3. nejpopulárnější destinací studentů na Erasmu a po skončení přechodného období reálně hrozí, že se výměny zastaví. Britský parlament zatím odmítá zapojení Velké Británie do Erasmu po brexitu, ale určitě je zde prostor pro jednání o vzájemné spolupráci na bázi nějakého „special relationship“ v Erasmu mezi Británií a EU. Jako koordinátorka EPP ve výboru CULT o to budu usilovat. Britské univerzity patří k nejlepším na světě a pro naše studenty je zásadní, aby tam mohli studovat a zlepšovat své znalosti v oboru i v angličtině. Je jasné, že angličtina zůstane v EU cizím jazykem číslo 1 i po brexitu.

Věřím, že se nám podaří dohodnout dobré postavení pro naše občany na obou stranách hranice tak, aby místa po studentech EU v Erasmu nezaplnili jen studenti z Číny, aby trh nezaplavily potraviny  a zboží z jiných míst mimo EU, abychom zůstali těmi nejlepšími spojenci v ochraně bezpečnosti našeho kontinentu.

Češi a Slováci mají po sametovém rozchodu v roce 1993 skvělé vztahy. Věřím, že i Británie po brexitu bude v zemích EU vidět nejbližšího partnera a spojence. Jak dnes řekl předseda EP David Sassoli – není to sbohem, ale na shledanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice