Šojdrová (KDU-ČSL): České předsednictví přichází v pravou chvíli

09.07.2022 14:28 | Tisková zpráva

Po 13 letech jsme opět přebrali štafetu předsednictví v Radě Evropské unie. Čeká nás náročný úkol, mnoho výzev i příležitostí. Ruská válka proti Ukrajině ze dne na den změnila náš život.

Šojdrová (KDU-ČSL): České předsednictví přichází v pravou chvíli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Evropa více než kdy jindy potřebuji konkrétní činy a lidé konkrétní pomoc. Heslo našeho předsednictví – Evropa jako úkol – vystihuje to, jak musíme naše předsednictví pojmout.

První týden českého předsednictví EU má za sebou první úspěchy. Premiér požádal členy Evropského parlamentu, aby neschválili námitku k návrhu Evropské komise na zařazení jádra a zemního plynu mezi zelené investice podle taxonomie EU. Jak sám řekl, jedná se o složitě nalezený kompromis. Europarlament ho vyslyšel a námitka neprošla. To je velmi dobrá zpráva jak pro Českou republiku, tak i pro zbytek Evropy. Rozhodnutí evropského parlamentu přispěje k energetické nezávislosti na ruských zdrojích a to je v aktuální situaci klíčové.

Program českého předsednictví je realistický a má v sobě naději pro budoucnost

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Ve svém projevu v Evropském parlamentu k českému předsednictví jsem musela být stručná, ale tentokrát mi to nevadilo, protože k projevu a odpovědím českého premiéra se toho nedalo moc dodat. Priority českého předsednictví odrážejí realitu, jsou ambiciózní, ale realistické. Pokud chceme uchránit naši svobodu a bezpečnost pro budoucí generace, nemáme jinou volbu, než pomoci Ukrajině v boji za svobodu a nezávislost všemi dostupnými prostředky, včetně pomoci ukrajinským uprchlíkům. Nemůžeme mít jinou prioritu než nezávislost na ruských energetických zdrojích a posílení evropských bezpečnostních kapacit. Musíme podpořit sociální soudržnost i potravinové zabezpečení, jinak hrozí ztráta důvěry občanů a krize.

Zároveň nemůžeme ustoupit od ochrany životního prostředí, protože i to je podmínka naší dobré budoucnosti. Evropská unie si stanovila ambiciózní cíle v boji proti klimatickým změnám. Ne proto, že bychom byli naivní, že my sami zachráníme svět, ale protože chceme jít příkladem zemím, které oteplování planety mohou výrazně ovlivnit – jako je třeba Čína, USA nebo Brazílie. Jak řekla Ursula von der Leyen – klimatická změna totiž nepočká, než „Putinova válka“ skončí. Vážím si toho, že jsme se k aktuálním výzvám postavili čelem. Jsem upřímně vděčná za to, že máme konečně premiéra, který jde příkladem i v osobní solidaritě s Ukrajinou, a že je to právě on, komu Evropský parlament i Rada budou v následujících měsících více naslouchat.

Vážím si občanům České republiky, kteří od počátku války projevují obrovskou solidaritu. Evropa dnes více než kdy jindy potřebuje konkrétní činy, i díky našim občanům jsme dnes pro Evropu příkladem účinné pomoci a integrace uprchlíků. Toto naše úsilí zaznamenala i předsedkyně Komise: „Těžko hledat v době ruské invaze na Ukrajinu vhodnější zemi pro předsednictví EU, než je Česko,“ řekla na plénu Evropského parlamentu Ursula Von Der Leyen.

Evropa je náš úkol – nás všech společně, a těší mě, že právě s touto myšlenkou Evropskou unii povedeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…