Šojdrová (KDU-ČSL): Maďarská vláda nás zkouší, škoda pro ni. Získá polovinu prostředků

19.12.2022 6:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k týdnu práce v Evropském parlamentu.

Šojdrová (KDU-ČSL): Maďarská vláda nás zkouší, škoda pro ni. Získá polovinu prostředků
Foto: Screen ČT24
Popisek: Michaaela Šojdrová v ČT

Poslední plenární zasedání tohoto roku je za námi! Celý tento týden byl opravdu nabitý. Co všechno se dělo? Například:

S kolegy z European Parliament jsme psali dopisy politickým vězňům v Bělorusku. Poslali jsme jim slova podpory, abychom jim dali najevo, že je vidíme, obdivujeme jejich odvahu a stojíme při nich. Neztrácíme naději a věříme ve svobodné Bělorusko!

Předsedkyně European Commission Ursula von der Leyen poděkovala českému předsednictví za skvělou práci se slovy „zasloužíte si potlesk!“ České předsednictví v Radě EU bylo příležitostí ukázat Evropě, co Česká republika umí. Věřím, že to česká reprezentace dokázala.

Podmíněnost pro čerpání prostředků z kohezního rozpočtu prošla první zkouškou. Maďarsku tak zůstane polovina alokovaných prostředků zmrazena (konkrétně 6,3 miliard €) – a to až do té doby, než bude plnit podmínky právního státu. Maďarská vláda nás zkouší; škoda pro ni.

Jedním z adventních zpestření těchto plenárek byl vánoční trh, který hostil prodejce z různých míst Evropy; mezi nimi také zástupkyně sdružení Neratov (Bärnwald), které přijely do Štrasburku na mé pozvání. Dámy z Neratova zde prodávaly výrobky, které pochází z tamní dílny, kde pracují primárně handicapovaní lidé. Bylo obohacující mít mezi prodejci také české zastoupení! Tyto projekty je třeba podporovat a šířit o nich povědomí. Dámám moc děkuji za návštěvu, ale poděkování patří i mé stážistce Helence, která se o ně při jejich pobytu ve Štrasburku krásně starala.

European Parliament a Council of the European Union dosáhli předběžné dohody o programu #REPowerEU. To je 20 miliard € členským státům pro snižování jejich závislosti na ruských fosilních palivech. Zároveň tím urychlíme přechod na obnovitelné zdroje energie. Je to i zásluha EU2022cz. Dobrá práce!

Na čtvrtečním plénu jsem vyzvala k tomu, abychom v rámci úspor dočasně přehodnotili cestování na plenární zasedání do Štrasburku. Kdyby tato jednání probíhala alespoň po dobu zimních měsíců v Bruselu a my nemuseli přejíždět, ušetříme tak miliony eur!

Podpořila jsem námitku proti návrhu Evropské komise ohledně opětovného povolení uvedení produktů z geneticky modifikované sóji na evropský trh. Jsem proti povolení dovozu v situaci, kdy evropští farmáři nesmí geneticky modifikovanou sóju pěstovat!

Probíhající korupční kauza atmosféru tohoto týdne značně ovlivnila. Situaci všichni chápeme jako ohrožení důvěry vůči Evropskému parlamentu a požadujeme důsledné vyšetření této kauzy – včetně dalších opatření, která by se do usnesení měla promítnout. Korupce je jako nemoc, imunita se proti ní musí budovat. Celý můj komentář najdete na webu iROZHLAS.cz ZDE.

Po návratu ze Štrasburku jsem spolu se starostou Horní Lidče Josefem Tkadlecem a místopředsedkyní KDU-ČSL Šárka Jelínková hostila tradiční vánoční setkání s komunálními politiky Zlínského kraje. Děkuji našim starostkám a zastupitelům, všem řečníkům a diskutujícím, i cimbálové skupině Kopica za účast na tomto milém adventním setkání!
Konec roku už se bude snad nést v o něco klidnějším duchu. Přeji vám všem pohodový víkend! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …