Šojdrová (KDU-ČSL): Sebevraždu kvůli kyberšikaně u nás spáchá více jak 10 dětí ročně

18.07.2023 10:26 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke kyberšikaně

Šojdrová (KDU-ČSL): Sebevraždu kvůli kyberšikaně u nás spáchá více jak 10 dětí ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová

Představte si, že pokaždé, když se vám rozsvítí telefon, vás polije studený pot a zkroutí se vám žaludek. Nenávistná slova. Urážky. Nadávky. Výhrůžky. Falešné intimní snímky. Když se k tomu přidají sdílení a lajky, trolling, fraping, catfishing a upskirting – ano, každá forma ubližování má své vlastní označení –, dostanou vás tyrani přesně tam, kde vás chtějí mít. Jsou ve vašem telefonu, ve vaší kapse i ve vaší hlavě. Ani v reálném světě není úniku, protože ten je se světem online dokonale propojen. A právě to je situace, kterou dennodenně zažívají tisíce dětí po celém světě.

Toto brutální tyranizování nazýváme kyberšikanou. To je ale chyba. Není to šikana, je to forma násilí, kterou v dnešní době zažívá zhruba polovina mladých lidí v EU. Studie Swansea University odhalila, že u mladých obětí kyberšikany je „více než dvojnásobná pravděpodobnost sebepoškozování a sebevražedného chování“. U mladých lidí, u kterých očekávám, že budou spíše plní optimismu a štěstí, vede kyberšikana k sebepoškozování a v nejhorším případě si berou i životy. Ani Česká republika není výjimkou. Sebevraždu právě kvůli kyberšikaně u nás spáchá více jak 10 dětí ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

6:03 Prokšanová (KSČM): Aby byl mír, musí být socialismus

Přepisování historie je další kamínek do mozaiky rozkladu české společnosti, kterou už dávno atomizo…