Šojdrová (KDU-ČSL): Sídlo Evropského parlamentu by se mohlo otevřít uprchlíkům

19.09.2015 16:18 | Zprávy

Budova Evropského parlamentu ve Štrasburku by se mohla stát během nadcházející zimy dočasným útočištěm přibližně tisícovky uprchlíků.

Šojdrová (KDU-ČSL): Sídlo Evropského parlamentu by se mohlo otevřít uprchlíkům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Mezi poslanci v těchto dnech vzniká na podporu této myšlenky iniciativa, kterou podporuje i česká lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová.

„Štrasburské sídlo parlamentu je plně vybavené, ale využívá se dohromady jen padesát dnů v roce. Myslím, že nabídnutá pomoc konkrétním lidem v nouzi by byla nejen reálnou pomocí ze strany politiků, ale vdechla by většinu roku prázdné budově nový smysl,“ vysvětluje česká europoslankyně.

Budova Evropského parlamentu má k dispozici přes 1000 kanceláří, z toho je 750 z nich vybaveno lůžkem a koupelnou. V sídle se nachází též kantýna a kuchyně s dostatečnou kapacitou. Řada zasedacích místností by se pak mohla dočasně proměnit v jazyková centra či školní třídy pro děti uprchlíků.

Europoslanci dnes většinu času tráví v Bruselu, štrasburské sídlo slouží jednou měsíčně pouze k plenárnímu zasedání. Zasedacím sálem je však vybaveno i sídlo v Bruselu. Daňové poplatníky přitom stojí roční pendlování Europarlamentu i celého jeho aparátu 114 miliónů EUR, což kritizuje celá řada poslanců včetně Šojdrové.

„Ušetření peněz je v tomto konkrétním případě sice jen vedlejším efektem, ale i tak přínosným. Tyto prostředky bychom mohli využít právě ve prospěch zajištění pobytu uprchlíků ve Štrasburku bez navyšování rozpočtu,“ doplňuje Šojdrová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Brusel se stal nebezpečným i pro ženy

7:17 Okamura (SPD): Brusel se stal nebezpečným i pro ženy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k islamizaci sídla Evropské unie