Souček (TOP 09): Sport je v Budějovicích tradičně Popelkou

25.12.2015 22:17

Po dvou letech relativní hojnosti se dotační program na podporu mládežnického sportu snížil. Je zřejmé, že radniční koalice nevidí ve sportu příliš možností, jak uplatnit své zájmy.

Souček (TOP 09): Sport je v Budějovicích tradičně Popelkou
Foto: TOP 09
Popisek: Oldřich Souček

Zejména v porovnání s objemem finančních prostředků, které odplují na provoz divadla, je rozdíl téměř osminásobný.

Ale trochu historie. V roce 2010, kdy se TOP 09 dostala poprvé do zastupitelstva, přispívala radnice ze svého rozpočtu cca 6 milionů Kč na činnost mládežnických klubů a vyčleňovala 400 tisíc na drobné investice, zejména do úpravy sociálního zázemí jednotlivých klubů. Během dvou let se, a to i díky politice vůči hazardu, prosazované ministerstvem financí pod vedením Miroslava Kalouska, prostředky navýšily na 17 milionů Kč. Pro zprůhlednění finančních toků do sportovních zařízení, byla, opět v gesci náměstka za TOP 09, zřízena příspěvková organizace Sportovní zařízení. Ta již dokázala své opodstatnění. Přesto, po součtu všech položek, příspěvek města na sport nedosáhl nikdy objemu podpory činností divadelní scény.

V Českých Budějovicích je v různých klubech registrováno okolo 10 a půl tisíce sportovců do 18 let. Skutečně aktivních je jich zřejmě méně, ale v porovnání s oblastí kultury, to je mnohonásobně více, s nepoměrně širší podporou veřejnosti.

Za TOP 09 mohu slíbit, že budeme prosazovat maximální možné zvýšení prostředků na mládežnický sport, který je tak potřebný pro kvalitní výchovu mládeže. Revize dotační směrnice pro sport v roce 2016 byla Sportovní komisí dokončena a byla předložena Radě města. Bohužel se nepodařilo prosadit zvýšení částek na činnost mládežnických klubů, třeba i na úkor podpory sportovních akcí a investičních akcí. Každodenní činnost klubů je hlavní zátěžovou položkou pro rozpočty klubů.

TOPka přeje všem budějovickým sportovcům štědré Vánoce a zdraví a trošku toho štěstíčka do Nového roku.

Oldřich Souček
člen sportovní komise Rady města Č. Budějovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…