Soukup (ODS): Hradec Králové – nejlepší místo pro život

03.09.2014 13:44

Občanští demokraté sestavovali program s občany, do voleb jdou s bezplatnou MHD a nižší daní z nemovitosti

Soukup (ODS): Hradec Králové – nejlepší místo pro život
Foto: ODS
Popisek: Náměstek primátora Hradce Králové Martin Soukup

Občanská demokratická strana zahájila ve středu 3. září horkou fázi kampaně před volbami do zastupitelstva města Hradce Králové. Na tiskové konferenci představili kandidáti za ODS hlavní body svého volebního programu.

Ten letos občanští demokraté připravovali společně s občany. „Hovořili jsme s Hradečáky,ptali jsme se, co je trápí i co by je potěšilo a pomohlo jim.  Obrátili jsme se nejen na občany z centra, ale i ze všech městských částí. Z nejčastěji se opakujících námětů pak vzešly některé body našeho programu,“říká lídr kandidátky Martin Soukup, který v současnosti zastává již dvanáctým rokem post náměstka hradeckého primátora.

V programu nazvaném „Hradec Králové – nejlepší místo pro život“ se tak objevují témata bezpečnosti, školství, sportu, kultury, sociálních věcí, podpory podnikání, vstřícného úřadu či městských investic, kde se chce ODS soustředit na rozvoj městských částí  a také na realizaci zásadních staveb ve městě – rekonstrukce Velkého náměstí a Benešovy třídy a výstavby fotbalového stadionu. Podle občanských demokratů by se město však dále mělo soustředit spíše na drobnější stavby a projekty místního významu, než na nákladné projekty, které zatíží městský rozpočet. „Téměř vše podstatné jsme již v Hradci postavili, teď bychom měli především pracovat na tom, jak Hradečákům zpříjemnit a ulehčit život,“ komentuje Martin Soukup program, v němž se tak objevily třeba návrhy na prodloužení úředních hodin na magistrátu ve vybraný den až do 18 hodin nebo vybudování oplocených prostor pro venčení psů po celém městě.

Zcela hlavní priority má však hradecká ODS dvě: bezplatnou MHD pro děti do 15 let a seniory nad 70 let a snížení sazby daně z nemovitosti. „Náš návrh na to, aby děti a senioři v MHD neplatili, vychází ze zkušenosti z jiných měst, kde to tak již funguje. Kromě toho, že tak pomůžeme rodinám s dětmi a seniorům, uleví se i automobilové dopravě a životnímu prostředí. Městský rozpočet to unese, bude to znamenat zvýšit dotaci dopravnímu podniku přibližně o dvacet milionů, což ale představuje jen cca 1% rozpočtu. Pro město to není tolik, ale konkrétním rodinám to skutečně pomůže,“ vysvětluje Martin Soukup. Co se týká daně z nemovitosti, její sazba by se mohla v Hradci Králové snížit zejména proto, že město již má téměř všechny nákladné stavby za sebou. Jedním z důvodů pro její dřívější zvýšení byla právě nutnost získat do městského rozpočtu prostředky na financování investičních projektů.

ODS otevírá i téma parkovacího systému. „Hlásíme se k němu proto, že jsme stáli u jeho vzniku. Dnes již parkovací systém funguje, přesto je stále co vylepšovat. Lékařskou terminologií bych řekl, že systém nepotřebuje eutanázii, ale léčbu některých problémů,“ říká Emil Jaroš, kandidát do zastupitelstva a emeritní primář chirurgické kliniky hradecké Fakultní nemocnice, který si téma parkování vzal za své. Občanští demokraté tak budou navrhovat kromě zpřesnění podmínek koncese například i zkrácení doby placeného parkování v sobotu jen do 12 hodin, aktivní přístup města ke stavbě dalších parkovacích domů nebo to, aby úklid parkovacích míst prováděl na své náklady provozovatel parkovacího systému.

Na letošní kandidátní listině se objevila více i méně známá jména hradecké ODS. Za Martinem Soukupem na prvním místě, Michalem Moravcem na třetím a Václavem Řehořem na čtvrtém místě uzavírá první pětku Oldřich Vlasák, bývalý hradecký primátor a místopředseda evropského parlamentu, který zároveň kandiduje v senátních volbách. Většina kandidujících členů ODS má za sebou mnoho let práce v komisích rady města nebo výborech zastupitelstva, stejně jako v komisích místní samosprávy. Řada straníků na kandidátce se však o důvěru voličů uchází poprvé.

Téměř pětinu kandidátky však letos tvoří nezávislí kandidáti. „Dáváme tak příležitost úspěšným osobnostem, aby své znalosti a schopnosti mohly uplatnit v práci pro město. Cením si jejich odhodlání a odvahy kandidovat v této době za ODS. Nebereme si je však jako fíkový list a vábničku pro voliče, myslíme to s nimi vážně,“ vystvětluje angažmá nestraníků Martin Soukup. Na druhém místě kandidátky se tak objevila Jana Dioszegi, manažerka houslisty Pavla Šporcla, která zároveň vyučuje na základní umělecké škole a dříve působila třeba v hradecké Filharmonii.„Chtěla bych pomoct hradecké kultuře, aby byla živější a aby Hradec opravdu pulsoval kulturními akcemi, kterých je tu dostatek a mají velký potenciál,“  říká Dioszegi.Spolu s ní pak na dalších místech jako nestraníci kandidují vedoucí učitelka plotišťské mateřské školy Ivana Andresová, volejbalistka A týmu hradecké Slavie Pavla Morávková, ředitel ZŠ Úprkova Petr Lehký, podnikatel Ondřej Zezulák, bývalý extraligový hokejistaRobert Horyna a podnikatelka Jitka Zadrobílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …