Špičák (ANO): Apel na vakcinaci tady musí být maximálně zdůrazněn

04.03.2022 21:27

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny 4. března 2022 k státnímu rozpočtu

Špičák (ANO): Apel na vakcinaci tady musí být maximálně zdůrazněn
Foto: archiv profesora Špičáka
Popisek: prof. MUDr. Julius Špičák, CSc.

Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové.

Budu teď velice stručný a chci vás seznámit s dokumentem číslo 546, což je můj vlastní, vlastní návrh, pozměňovací návrh, jehož obsahem je v kapitole 335 Ministerstvo financí se zvyšují výdaje souhrnného ukazatele, kde je celkem, a průřezového ukazatele výdaje na očkování a pandemický plán České republiky + výdaje ostatních relevantních závazných ukazatelů o částku jedna miliarda korun.

A za druhé v kapitole 396 Státní dluh se snižují výdaje souhrnného ukazatele výdaje celkem a specifického ukazatele obsluha státního dluhu o stejnou částku jedné miliardy. Pokud tato částka někomu připadá vysoká, tak bych si vás dovolil upozornit, že v tomto segmentu stávající rozpočtový návrh čítá tedy obří částku 4,5 miliardy, a je to skutečně v podstatě bezprecedentní a velice těžko tedy odůvodněné.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Odůvodnění mého návrhu je v podstatě velmi jednoduché. Proočkovanost naší populace v tuto chvíli se blíží nějakým 65 %. A pokud něco platí, tak absolutní, absolutní ochranou proti úmrtí je skutečně ona proočkovanost, tedy bych řekl, až téměř absolutní. Dávno už neplatí, že proočkovanost populace je třeba držet někde kolem 70 %. Ta ambice musí být dostatečně větší a my si musíme uvědomit, že ochrana té populace s tím, jak v současné době ta vakcinační aktivita klesá, tak se ochrana populace bude zase zmenšovat. My samozřejmě žijeme v euforii, v oblasti zdravotnictví, pandemie, že tedy ta pandemie nějakým způsobem klesá a je tedy za námi. Ale v této euforii jsme už byli v podstatě dvakrát a na podzim vždycky došlo k velmi krutému vystřízlivění.

Ještě několik čísel, která se nereportují až tak často. Za prvé, naše průměrná roční úmrtnost je v posledních letech přibližně 108 000 úmrtí ročně, za poslední dva roky pandemii tato úmrtnost byla zvýšena o 50 000 úmrtí, což je opravdu obří tedy, obří částka velmi těžko vysvětlitelná. Je to v podstatě věc, kterou musíme do budoucna nějakým způsobem analyzovat a redukovat za každou cenu. V současné době stále ještě umírá téměř 100 lidí denně a jedná se ve všech případech, ve 100 % případů o lidi neočkované. Takže ta vakcinace, ten naprostý apel na tu vakcinaci tady musí být maximálně zdůrazněn.

Kromě toho se nejedná tedy v podstatě o samotný proces vakcinace. Jedním z hlavních problémů, proč u nás ta pandemie dosáhla takových rozměrů, je to, že chybí dedikovaný analytický útvar, kterým rozhodně není tedy ÚZIS. Je to tedy státní zdravotní ústav, takže část těchto prostředků měla být použita na revitalizaci tohoto ústavu tak, aby přinášel skutečně relevantní analýzy a umožnil nám se jimi skutečně smysluplně řídit.

Děkuji za vaši pozornost a doufám ve vaši podporu tohoto pozměňovacího návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).